Ukrajinci granatirali dva mosta koji povezuju Krim s okupiranim dijelom Ukrajine

Ukrajinci granatirali dva mosta koji povezuju Krim s okupiranim dijelom Ukrajine

Snažne eksplozije su pogodile mostove koji povezuju okupirani Krim s dijelovima ukrajinske regije Herson pod ruskom kontrolom.

Eksplozije su se dogodile istog dana kada je gradonačelnik Moskve rekao da je oboren dron koji se približavao gradu i ubrzo nakon toga Ukrajina je morskim dronom udarila u jedan od najvećih ruskih naftnih tankera i izvršila napad na veliku morsku bazu.

Vršilac dužnosti šefa regije Herson, Vladimir Saldo, kojeg je imenovala Rusija, kaže da su projektili koji su pogodili dva mosta na Krimu u nedjelju bili Storm Shadows, rakete dugog dometa lansirane iz zraka koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija.

Saldo je rekao da su oba mosta koristila za civilni, a ne vojni saobraćaj

Puknuće gasovoda koji prolazi pored mosta prekinulo je snabdijevanje 20.000 stanovnika grada Heničeska u Hersonu.

“Ova vrsta raketnog napada se ne može oprostiti. To je poput ranjene životinje koja se vraća. Ovi udari ne čine ništa za specijalnu vojnu operaciju koja je trenutno u toku. Odlučili su da se malo osvete civilima i onima koji se sada kreću teritorijom Hersonske oblasti”, rekao je Saldo.

On je dodao da niko nije povrijeđen, a most će do kraja dana ponovo biti otvoren za saobraćaj.

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je ruska bomba pala u subotu na centar za transfuziju krvi u regiji Harkov. Dodao je da ima mrtvih i ranjenih, a da nije naveo konkretne brojke.

Foto: Vladimira Saldo/Telegram

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar