Ukrajinci oslobodili grad u predgrađu Donjecka?; Uznemirujući vapaj iz Azovstala: ‘Brojimo zadnje sate‘

Ukrajinci oslobodili grad u predgrađu Donjecka?; Uznemirujući vapaj iz Azovstala: ‘Brojimo zadnje sate‘

Rat u Ukrajini traje već 56. dan. Neki od ključnih događaja su: Rusija je ukrajinskim postrojbama u Azovstalu dala novi ultimatum, dogovoren je humanitarni koridor iz Mariupolja, Ukrajinci tvrde da su oslobodili grad Marinku u Donbasu.

NOVO 8:53 – Gotovo 2000 liječnika iz cijelog svijeta prijavilo se za volontiranje u Ukrajini, priopćilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova.

8:40 – Rusija je u Ukrajini rasporedila gotovo 8.000 plaćenika iz zloglasne grupe Wagner od kojih je 3.000 poginulo, kazao je pred odborom za vanjske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta Christo Grozev, izvršni direktor Bellingcata, platforme koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Više pročitajte OVDJE.

8:36 – Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je na Telegramu da je dogovoren humanitarni koridor za evakuaciju žena, djece i staraca iz opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja.

‘S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, upravo u tom smjeru ćemo danas usmjeriti naše napore. Uspjeli smo unaprijed dogovoriti humanitarni koridor za žene, djecu i starije osobe. Civili su upućeni da se okupe u 14 sati (po lokalnom vremenu), a kolona će potom krenuti prema Zaporižju preko Berdjanska.

‘Zbog vrlo teške sigurnosne situacije može doći do promjena tijekom koridora. Stoga vas molimo da pratite relevantna službena priopćenja. Dat ćemo sve od sebe da sve funkcionira kako treba’, naglasila je Vereščuk.

Ranije je, međutim, zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov za Sky News kazao koliko je malo povjerenja između dviju strana.

‘Ne vjerujte ni jednoj riječi iz Rusije. Bilo bi dobro da su dozvolili civilima da napuste Azovstal, ali to nisu dopustili pedeset dana, zašto bi to sada dopustili?’, poručio je.

Za BBC je kazao kako je u opkoljenoj tvornici Azovstal ‘zaglavilo’ mnogo civila.

‘Mogu potvrditi da ima puno civila. Uglavnom su to građani najbližih porušenih zgrada i dosta radnika čeličane. Oni znaju da su željezare imale dobro sklonište za bombe i nešto zalihe hrane i vode u skloništu. Zato su odlučili sa svojim obiteljima živjeti u tom skloništu’, rekao je Orlov.

Za one ljude u tvornici trenutno nije moguća pomoć, kaže.

‘Nedostaje im apsolutno svega. Vode, hrane, lijekova… a Rusija potpuno blokira sve, bilo kakvu humanitarnu pomoć ili evakuaciju’, dodao je.

‘Sve ove vijesti o mogućnosti odlaska, napuštanja teritorija tvornice Mariupol ili Azovstal su lažne’, zaključio je.

No gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko istaknuo je kako danas namjeravaju evakuirati 6000 civila u 90 autobusa iz Mariupolja. Rekao je da je u opkoljenom gradu ostalo 100.000 civila i da su deseci tisuća ubijeni.

8:32 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je oštru poruku zapadnim čelnicima, tvrdeći da bi rat bi već završio da je Ukrajina imala pristup svom oružju koje joj je potrebno. Kazao je to tijekom posljednjeg nacionalnog obraćanja u utorak navečer.

“Mi bismo već oslobodili svoj teritorij od okupatora. Jer superiornost ukrajinske vojske u taktici i mudrosti je sasvim očita… Nepravedno je da je Ukrajina i dalje prisiljena tražiti ono što njezini partneri godinama negdje spremaju. Ako imaju oružje koje Ukrajina treba ovdje, treba sada, ako imaju streljivo koje nam treba ovdje i sada, njihova je moralna dužnost prije svega pomoći u zaštiti slobode. Pomozite spasiti živote tisuća Ukrajinaca. Da smo dobili ovo što sada dobivamo u prvom tjednu rata, korist za Ukrajinu i za slobodu u Europi bila bi veća, siguran sam. A ako sada dobijemo ono što neki partneri planiraju predati Ukrajini u nadolazećim tjednima, to će spasiti živote tisuća ljudi”, kazao je Zelenski i istaknuo kako se nada da će ‘partneri shvatiti da je svaki dan bitan’.

“Svako odgađanje pomoći Ukrajini daje okupatorima priliku da ubiju još Ukrajinaca”, zaključio je.

8:28 – Ruska vojna prisutnost na istočnoj granici Ukrajine povećava se, dok se borbe u Donbasu intenziviraju, navodi se u najnovijem izvješću britanskih obavještajnih službi.

Ruska zračna aktivnost na sjeveru Ukrajine vjerojatno će ostati niska, međutim, još uvijek postoji opasnost od preciznih udara na prioritetne ciljeve diljem Ukrajine.

Ruski napadi na gradove diljem Ukrajine pokazuju njihovu namjeru da prekinu kretanje ukrajinskih pojačanja i oružja na istok zemlje.

Ranije izvješće tvrdilo je da je Rusija pojačala svoju ofenzivu u Donbasu, ali je njezin napredak ometen klimatskim, logističkim i tehničkim izazovima.

8:16 – Norveška će Ukrajini donirati 100 projektila protuzračne obrane mistral, priopćilo je norveško ministarstvo obrane u srijedu.

Riječ je o vrsti protuzračne obrane koju su oružane snage planirale zamijeniti, stoga doniranje projektila neće imati veliki utjecaj na nacionalnu operativnu sposobnost.

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing