• Ukrajinci: “Rusi za tri dana ostaju bez hrane i goriva, 300 ruskih vojnika odbilo se boriti”
  • Ukrajinci: “Rusi za tri dana ostaju bez hrane i goriva, 300 ruskih vojnika odbilo se boriti”

Ukrajinci: “Rusi za tri dana ostaju bez hrane i goriva, 300 ruskih vojnika odbilo se boriti”

Ruska invazija Ukrajine traje već 27 dana. Unatoč brojnim sankcijama Zapada usmjerenih protiv ruske političke i gospodarske elite, Rusija i dalje inzistira na tome da je riječ o “posebnoj vojnoj operaciji”. Gradovi diljem Ukrajine trpe žestoka granatiranja, a posebno je teško u Mariupolju koji je okružen s ruskim snagama i kojem nedostaje i hrane i vode.

Ključni događaji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistirao je na potrebi za sastankom “u bilo kojem obliku” sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se “zaustavio rat” u Ukrajini.

Radnicima u Černobilu, koji su bili na dužnosti u postrojenjima za radioaktivni otpad posljednja tri tjedna, dopušten je odlazak.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kaže da je SAD razgovara s drugim zemljama o pružanju dalekosežnih sustava protuzračne obrane Ukrajini

Europol je u ponedjeljak upozorio na rizik da ukrajinske izbjeglice padnu u ruke mreža za trgovinu ljudima u Europskoj uniji, pozivajući zemlje koje ih primaju da budu na oprezu

8:17 – Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajne podatke. – Unatoč teških borbama, ukrajinske snage i dalje odbijaju ruske pokušaje da okupira grad Mariupolj. Ruske snage u drugim dijelovima Ukrajine su izdržale još jedan dan ograničenog napretka s većinom snage većinom na mjestu. Nekoliko ukrajinskih gradova trpe snažne zračne napade i artiljerijsko bombardiranje dok UN javlja da je više od 10 milijuna Ukrajinaca raseljeno kao rezultat ruske invazije.

8:12 – Spasilački timovi u Ukrajini pokušavaju što prije ugasiti požare i raščistiti ruševine zgrada diljem Ukrajine, priopćila je Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine.

7:34 – Snimka koju je potvrdio BBC prikazuje kako ruski separatisti iz ‘Republike Donjeck’ koriste TOS-1 i lansiraju termobaričku raketu na mete u Ukrajini. Termobaričko oružje je kontroverzno jer mogu nanijeti veću štetu nego konvencionalno oružje slične veličine, a imaju strašne posljedice na one koji su u radijusu eksplozije.  Podsjećamo, Republiku Donjeck priznale su Rusija i Sirija, dok su Bjelorusija, Venezuela i Nikaragva izrazile svoju podršku ruskom priznanju.

Sirene za uzbunu u svakoj regiji

7:22 – Američki predsjednik Joe Biden kazao je da je jedino Indija od svih saveznika strateškog sigurnosnog dijaloga između Australije, Indije, Japana i SAD-a poznatog po kratici Quad koja se pokazala “pomalo klimavom”.

SAD, Australija i Japan su uvele sankcije Rusiji, a Indija pak nije ih uvela te je apstinirala tijekom glasovanja o rezoluciji u Ujedinjenim narodima koja osuđuje ruske postupke u Ukrajini. Indija je kazala da je eskalacija napetosti “razlog za duboku zabrinutost” i kontinuirano ponavlja da se problemi mogu riješiti isključivo diplomatskim dijalogom, navodi BBC.

7:07 – Sirene za zračnu uzbunu su zabilježene u gotovo svakoj regiji Ukrajine. Čuju se u Sumiju, Nikolajevu, Ternopilu, Poltavi, Kirovohradu, Harkivu, Zaporižju, Lavovu, Ivano-Frankivskom, Zakarpatsku, Černivcima, Dnjipru, Rivni, Volinskoj, Čerkasiju, Hmeljnicku i Odesi, javlja portal Kyiv Independent.

Izvor: Vecernji.hr / Antonija Petković / HINA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing