Ukrajinska mornarica: “Uništen je brod okupatora u luci Berdyansk”, ruski diplomat: “Imamo pravo koristiti nuklearno oružje.”

Ukrajinska mornarica: “Uništen je brod okupatora u luci Berdyansk”, ruski diplomat: “Imamo pravo koristiti nuklearno oružje.”

Ruska invazija na Ukrajinu traje već mjesec dana. Unatoč brojnim pozivima i oštrim sankcijama, Rusija i dalje inzistira na provođenju “specijalne vojne operacije” kako bi provela “demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajinu”.

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Europu gdje će prisustvovati na sastanku NATO-a. Očekuje se kako će tamo biti objavljene proširene sankcije protiv Rusije.

Ključni događaji

Hakerska skupina Anonymous tvrdi da su hakirali rusku Središnju banku i da će objaviti u narednih 48 sati više od 35 000 dokumenata

Volodimir Zelenski obratio se francuskim parlamentarnim zastupnicima, rekavši da očekuje od Francuske da pomogne Ukrajini zaustaviti “rat protiv slobode, jednakosti i bratstva”

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Bruxelles gdje se sljedeća dva dana održavaju samiti NATO-a, G7 i Europske unije.

SAD će novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Europskoj uniji.

8:52 – Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kazala je da je za danas dogovoreno sedam humanitarnih koridora za sigurnu evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova. Međutim, Reuters navodi da je jasno istaknula da nije dogovoren sigurni koridor iz Mariupolja. Kazala je da civili koji pokušavaju napustiti opkoljeni grad mogu pronaći transport u obližnjem gradu Berdyansk. Podsjećamo, Berdyansk je lučki grad pod kontrolom Rusa u kojem je ukrajinska mornarica navodno jutros uništila ruski vojni brod.

8:47 –  Ukrajinska zdravstvena infrastruktura napadnuta je 64 puta otkad je Rusija izvršila invaziju na svog zapadnog susjeda prije mjesec dana, objavio je WHO u četvrtak. Ti napadi, dva do tri svaki dan, uzrokovali su 15 smrti i 37 ranjavanja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. “WHO osuđuje te napade na najsnažniji mogući način”. “Napadi na zdravstvo su kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ali uznemirujuće uobičajena taktika rata – uništavaju kritičnu infrastrukturu, ali još gore, uništavaju nadu”, rekao je Jarno Habicht, predstavnik WHO-a u Ukrajini.

8:44 –  Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg komentirao je aktualnu političku situaciju uoči današnjeg summita. Kazao je da su saveznici pružili podršku Ukrajini kako bi joj pomogli u njezinom fundamentalno pravu na obranu, ali je ponovo naglasio da je glavna zadaća saveza obrana i zaštita članica NATO-a, prenosi BBC. Stoltenberg je kazao da će čelnici NATO-a danas razgovarati o resetiranju. – Prvi korak je uspostava četiri nove borbene skupine u istočnom dijelu saveza, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj – kazao je čelni čovjek NATO-a.

8:08 – Ukrajinska mornarica priopćila je da je uništen ruski vojni brod “Orsk” u luci Berdyansk

8:07 –  Zamjenik ruskog diplomata pri Ujedinjenim narodima Dmitri Polianski kazao je da Rusija zadržava pravo da koristi nuklearno oružje u slučaju provokacije NATO-a. Upitan imali Putin pravo da drži mogućnost nuklearnog rata nad ostakom svijeta, visokopozicionirani je odgovorio: – Ako Rusiju provocira NATO, ako je Rusiju napadne NATO, zašto ne  Mi smo nuklearna sila. – Ne mislim da je to prava stvar za reći. Ali nije ni ispravno prijetiti Rusiji ili se pokušati umiješati. Stoga kad imate posla s nuklearnom silom, morate izračunati sve moguće ishode vašeg ponašanja – kazao je za Polianski za Sky News.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar