Ukrajinske snage prešle granicu i upale na teritorij Rusije

Ukrajinske snage prešle granicu i upale na teritorij Rusije

Mnoge u ruskoj Kurskoj oblasti iznenadila je informacija da su jedinice ukrajinske vojske prešle ukrajinsko-rusku granicu i upale na teritorij Ruske Federacije.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je fotografije nekoliko uništenih ukrajinskih oklopnih vozila, a njihova geolokacija otkrila je da se zapaljena olupina nalazi relativno duboko u ruskom teritoriju. Pa je li Ukrajina pokrenula iznenadnu ofanzivu? Koliko je opsežan i uspješan napad i koji su mu ciljevi?

Još nije moguće potvrditi razmjere napada, koji su izveli Ukrajinci u utorak ujutro. Neki izvori govore o grupi veličine otprilike bataljona, drugi da bi snage Kijeva, koje ovaj put uključuju regularnu vojsku, a ne samo ruske pobunjenike kao u prošlim slučajevima, trebale brojati do tri brigade, što znači nekoliko hiljada vojnika.

I dok ukrajinski izvori bliski vojsci ne iznose detalje napada zbog zaštite svojih pripadnika, Rusi, s druge strane, tvrde da je riječ o dobro naoružanoj jedinici koja je tokom napada pokrivena protuzračnim sistemima. napad. Istovremeno je oboren ruski helikopter Ka-52.

Početni napad trebalo je pratiti 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je pritom uništilo najmanje 16 vozila.

Ruska blogerska grupa Rybar javlja da je situacija i dalje teška u okrugu Suja

“Prema informacijama iz naših izvora, uprkos intenzivnim udarima i napadima ruskih trupa, ukrajinske formacije ipak su se uspjele učvrstiti u pograničnom pojasu. Uspjele su zauzeti naselja Nikolaevo-Darjino, Darjino i Sverdljikovo. Opseg kontrole nad cestom Rilsk – Suža nije pouzdano poznat, navodno su se ukrajinske formacije povukle nakon uništenja oklopne skupine selo Olešnja s brojčano jačim neprijateljem”, piše Rybar.

Neki ruski izvori dodaju da su sela Gogoljevka i Gončarovka također pod kontrolom ukrajinskih snaga, te da ruska avijacija ima problema s djelovanjem na tom području zbog “zasićenosti ukrajinskom protuzračnom odbranom”.

Na internetu su se pojavile i videosnimke ruskih vojnika koje je ukrajinska vojska zarobila u napadu. S obzirom na razvoj događaja, izgledno je da će ruska vojska na to područje morati poslati pojačanje, što bi moglo ograničiti njihovo djelovanje na drugim dijelovima fronta, gdje snage Kremlja inače napreduju.

U utorak su uspjeli preuzeti kontrolu nad većim dijelom grada New Yorka (bivši Novogorodsky), koji se nalazi na važnom dijelu fronta u Donbasu. Ruska vojska već nekoliko sedmica bilježi uspjehe na tom području i približava se strateški važnom gradu Pokrovsku. Neki od analitičara navode da ukrajinska vojska napadom na Kursk pokušava postići premještanje ruskih snaga na najkritičnije dionice fronta.

Foto: Telegram/Bavovna

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar