Umirovljenici FBiH: Povećanje mirovina ili prosvjedi

Umirovljenici FBiH: Povećanje mirovina ili prosvjedi

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obvezan je da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja.

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH održao je sastanak sa predsjednicima svih općinskih/gradskih udruženja umirovljenika i predsjednicima županijskih saveza udruženja umirovljenika, te zaključio da je materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su priopćili, uzrokovano neusklađivanjem mirovina u 2021.godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica

”Pandemija koronavirusa je razotkrila slabu organizaciju i neučinkovitost zdravstvene zaštite umirovljenika, što je uzrok velikog postotka umrlih u proteklom razdoblju. Predsjednici općinskih/gradskih udruženja umirovljenika su izrazili ogromno nezadovoljstvo s odnosom zakonodavne i izvršne vlasti Federacije prema umirovljenicima i zahtijevaju da Upravni odbor Saveza poduzme energičnije mjere na rješavanju navedenih problema”, priopćeno je iz Upravnog odbora Saveza.

Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te financija, a u koordinaciji sa premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za izvanredno povećanje svih mirovina u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. listopada.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obvezan je da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja. Također, obvezuje se Upravni odbor Saveza da pokrene inicijativu putem Federalnog ministarstva zdravlja da se u cilju učinkovitije i racionalnije zdravstvene zaštite u ravnopravan položaj stave državne i privatne zdravstvene ustanove, kako bi se smanjili redovi za čekanje na zdravstvene usluge i umirovljenici bili pošteđeni plaćanja privatnih zdravstvenih usluga.

Osim navedenog, zahtjeva se hitan sastanak s premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva, naveo je u priopćenju Upravni odbor Saveza.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar