Umirovljenici poslali zahtjev za 13. mirovinu, oglasili se i iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje

Umirovljenici poslali zahtjev za 13. mirovinu, oglasili se i iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje

Savez udruženja umirovljenika FBiH u siječnju je donio zaključak da se od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog udara inflacije traži 13. mirovina u iznosu od po 640 KM za sve umirovljenike.

Odgovor Vlade FBiH, resornog ministra, do danas nisu dobili

Najniža mirovina u Federaciji iznosi 565 KM koju ima blizu 70 posto umirovljenika. U Federaciji je ukupno 446.659 umirovljenika.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje Faktor je pitao koliko je realno da umirovljenici u FBiH dobiju 13. mirovinu od po 640 KM s obzirom na to da je Vlada FBiH sebi, federalnim parlamentarcima, savjetnicima, direktorima ustanova povećala plaće za 300 ili 400 KM.

“Ne smatramo da je posve korektno stavljati u korelaciju povećanje plaća u javnom sektoru i isplatu 13. mirovine ili nekog drugog oblika financijske pomoći umirovljenicima. Svakako će na pitanje hoće li, i ako hoće, u kojoj mjeri, biti realizirana financijska pomoć umirovljenicima, na temelju proračunskih mogućnosti, odgovor dati Vlada Federacije”, odgovorio je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nije odgovorio hoće li umirovljenici dobiti 13. mirovinu i je li po njemu akontativno povećanje mirovina od pet posto dovoljno dok je Vlada FBiH sve plaće povećala od 300 do 400 maraka.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije kazao kako će odgovor Vlade FBiH čekati do kraja travnja. Ako ga ne dobiju ne isključuje se izlazak na ulice.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar