Umirovljenici u BiH ne moraju više dostavljati potvrde da su živi

Umirovljenici u BiH ne moraju više dostavljati potvrde da su živi

Umirovljenicima koji žive na području BiH, a mirovinu primaju iz jednog od mirovinskih zavoda u ovoj državi više neće biti obustavljana isplata primanja zbog nedostavljanja potvrde o životu, piše Večernji list BiH.

Ukinuto sporazumom

Naime, umirovljenici koji, primjerice, žive u Federaciji BiH, a mirovinu primaju iz mirovinskog Zavoda Republike Srpske ranije su, kako bi osigurali redovito primanje mirovine, morali jednom godišnje dostavljati potvrdu o životu ovjerenu kod nadležnih službi. Isto pravilo vrijedilo je i za one koji žive u Republici Srpskoj, a mirovinu primaju iz Zavoda MIO Federacije BiH. Međusobnim sporazumom između dvaju zavoda ta je obveza ukinuta te umirovljenici ne moraju brinuti kako zbog njezina nedostavljanja neće dobiti svoju mirovinu.

Kada je u pitanju Zavod MIO Federacije BiH, pravilo o nedostavljanju potvrde o životu vrijedi i za korisnike iz Republike Hrvatske i Slovenije. Te obveze oslobođeno je 20.520 korisnika Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske s prebivalištem na području Srbije. Kako su naveli iz Zavoda MIO Republike Srpske, navedenim korisnicima ukida se potreba dostavljanja potvrde o životu do kraja tekuće godine, što je do sada bio uvjet za nastavak redovite isplate mirovina u sljedećoj godini.

To je omogućeno zahvaljujući unaprjeđenju suradnje između Zavoda MIO Republike Srpske i Republičkog mirovinskog zavoda Srbije te stavljanjem u funkciju elektroničke razmjene podataka o činjenici nastupa smrti korisnika prava na mirovinu.

“Time prestaje i dosadašnja praksa odlaska korisnika do jednog od pet nadležnih tijela za ovjeru potvrde o životu, što pojednostavljuje i olakšava obvezu korisnika po pitanju dokazivanja njihova statusa”, navodi se u priopćenju.

Spriječene malverzacije

“Mirovinsko-invalidski zavod Republike Srpske je mogućnost elektroničke razmjene podataka o činjenici smrti korisnika zaokružio sa svim nositeljima osiguranja država nastalih na području bivše SFRJ, osim sa Zavodom MIO S. Makedonije, gdje živi oko 180 korisnika”, objasnili su iz ovog Zavoda.

Elektroničkom razmjenom podataka o činjenici nastupa smrti praktički se smanjuje mogućnost preplate mirovine u slučajevima kada se smrt korisnika prava, u skladu sa zakonom, Zavodu ne prijavljuje pravodobno, odnosno u roku od 30 dana. Dakle, uz to što je tako olakšano umirovljenicima, spriječene su i mogućnosti malverzacija koje nisu rijetkost. Naime, nerijetko su se u zavodima za mirovinsko osiguranje, kako u BiH tako i u regiji, susretali sa slučajevima da obitelj, susjedi, prijatelji pokojnika ne prijave smrt te nastave primati mirovinu.

U nekim slučajevima to je trajalo godinama. Umirovljenici koji mirovinu primaju iz BiH, a žive u inozemstvu (u nekoj od zemalja s kojima ne postoji elektronička razmjena podataka) i dalje su dužni jednom godišnje dostaviti ovjerenu potvrdu o životu. Potvrdu ovjeravaju nositelj mirovinskog osiguranja u inozemstvu ili u BiH; u općini prebivališta korisnika mirovine; javni bilježnik; u diplomatskom predstavništvu BiH te u domu umirovljenika (ako je umirovljenik tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten).

Podsjetimo, prošle godine Zavod MIO je zbog nedostavljanja potvrde o životu privremeno obustavio isplatu 24.346 mirovina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar