UN tvrdi da će se stanovništvo BiH prepoloviti za 80 godina

UN tvrdi da će se stanovništvo BiH prepoloviti za 80 godina

Bosna i Hercegovina je, prema posljednjim projekcijama Ujedinjenih nacija, treća u svijetu po padu broja stanovništva, poslije Moldavije i Bugarske, a procjene su da bi se do 2100. godine stanovništvo moglo upoloviti. Bh. stručnjaci upozoravaju da bi se, uz dosadašnji trend iseljavanja, to moglo dogoditi i prije.

U nešto povoljnijoj poziciji su zemlje u regiji, Srbija i Hrvatska, gdje se negativan prirodni priraštaj nadoknađuje useljenicima, prevashodno onim iz Bosne i Hercegovine. Tako se Srbija nalazi na 12. a Hrvatska na 14. mjestu UN-ovih projekcija o padu broja stanovništva. Crna Gora je na 21. a Makedonija na 24. mjestu.

Profesor Hasan Zolić, stručnjak iz oblasti statistike i demografije, objašnjava za Klix.ba da Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo po dva osnova, negativan prirodni priraštaj i negativan migracijski saldo.

“Bosna i Hercegovina je od davnina poznata po negativnom migracijskom saldu, još iz vremana Osmanskog carstva, Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, SFR Jugoslavije, ali je problem što se sada više ne iseljava po jedan član obitelji nego se iseljavaju čitave obitelji. To znači da se gubi radno-aktivno stanovništvo”, upozorava Zolić.

Napominje da je najveći problem što se iseljava ono stanovništvo koje je u reprodukcijskom ciklusu, što se u isto vrijeme odražava i na negativan prirodni priraštaj, odnosno natalitet, i na negativan migracijski saldo.

“Postoji osnova da ostvare projekcije Ujedinjenih nacija ukoliko se nastavi s ovakvom populacijskom politikom, vezanoj za natalitet, ali i ekonomskom politikom i političkom situacijom, vezanoj za odlazak mladih. Mi nemamo potencijal da to zaustavimo. To je nemoguće”, kategoričan je Zolić.

Navodi da je Bosna i Hercegovina prva u svijetu po odlasku medicinskog osoblja, a da bi se iseljavanje moglo omasoviti poslije Nove godine usvajanjem novog zakona o useljavanju u Njemačkoj.

“Tržište u zemljama Europe, naročito u Njemačkoj, uvozi radnu snagu. Njemačko društvo stari tako da njima treba radna snaga da bi održavali dosadašnju razinu proizvodnje ili ga povećavali”, zaključuje profesor Hasan Zolić.

(Izvor: Klix.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing