UN: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Ukrajini

UN: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Ukrajini

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo ruski prijedlog rezolucije o prekidu vatre na istoku Ukrajine te pozvalo sve strane u istočnoj Ukrajini da počnu provoditi sporazum koji je postignut prošlog tjedna u Minsku.

Svih 15 članica Vijeća je usvojilo rezoluciju, no američka veleposlanica u UN-u Samantha Power je ruski potez opisala kao 'ironičan' s obzirom da pobunjenike u istočnoj Ukrajini pomaže Rusija.

"Ideja da Rusija, koja proizvodi i zbog koje eskalira nasilje u Ukrajini, podnosi rezoluciju i poziva na prestanak sukoba je u najmanju ruku ironična," istaknula je Power.

Vijeće sigurnosti UN-a je također izrazilo puno 'poštovanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine' i izrazilo 'zabrinutost tragičnim događajima nasilja u istočnim regijama Ukrajine'.

Haniff tražio da se u tekstu spomene i zrakoplov Malaysia Airlinesa

Ne očekuje se da će rezolucija UN-a imati značajniji utjecaj na sporazum o prekidu vatre koji je postignut u nedjelju u Minsku. Sporazum koji je postignut nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s bojišnice.

Primirje previđa i stvaranje neutralne tampon-zone. Nažalost, usprkos proglašenom primirju u Ukrajini se i dalje vode borbe, a ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Stalni predstavnik Malezije u Vijeću sigurnosti Hussein Haniff tražio je da se u tekstu spomene i putnički zrakoplov Malaysia Airlines koji je srušen iznad istoka Ukrajine sredinom srpnja prošle godine.

Zbog toga je Vijeće još jednom potvrdilo i rezoluciju koja je usvojena u srpnju prošle godine i kojom se traži siguran i neometan pristup mjestu gdje je oboren zrakoplov u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.
/index.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar