Unatoč svemu, župa Uzdol živi

Unatoč svemu, župa Uzdol živi

Možda je ovaj naslov za neke pojmove težak. Zavirimo li malo u povijest ove župe bit će nam puno toga jasno i neće se nijedna riječ niti rečenica učiniti teškom.

Mala župna crkva sagrađena je kao obična kuća sredinom 19. stoljeća, a župa je osnovana 1865. godine. Druga crkva posvećena je 1925. godine upravo na 1000 godina od krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava. S vremenom je župa rasla i crkva je postala tijesna te su pripreme za izgradnju nove i veće crkve započele već sedamdesetih godina, a posvećena je 1985. godine.

Narod je na ovom brdsko-planinskom području teško živio. Koliko god da je zemlja davala bilo je malo jer su uvijek drugi uzimali, od turske vlasti pa sve do partizanske i “demokratskih promjena”.

Puta nije bilo, a ljudi su pošli u svijet trbuhom za kruhom. U vrijeme dok je Amerika obilježavala 100 godina pravljenja sladoleda na Uzdolu u to vrijeme nije bilo ni struje.

Ratovi, bolesti, odlazak u svijet za boljim uvjetima neprestana su pratnja. Unatoč tome, župa je opstajala. Naselila je cijeli svijet, a sebe nije raselila. Uzdol nije raselila ni ova zadnja ratna zvjerska ubojstva, ni paljenje, ni rušenje, ni česta politička i ekonomska zapostavljenost do unazad nekoliko godina. Unatoč tomu svemu, župa je tu.

To potvrđuju i podaci vjernika za 2017. godinu. Stanje vjernika u župi svetog Ivana Krstitelja Uzdol je slijedeće:

  • obitelji – 123
  • vjernika – 345
  • krštenih – 4
  • prvopričesnika – nije bilo
  • krizmanih – 6
  • vjenčanih – 2 para
  • umrlih – 5

Župa će sigurno opstati i živjeti, no, kada bi bilo posla onda bi bilo još bolje. Uzdol je zaslužio da ga podrže ne samo općina nego i cijela država, ali je ona maćeha spram Uzdola.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar