Uposlenik zračne luke Mostar: “Ljubić mi je prijetio Čovićem”

Uposlenik zračne luke Mostar: “Ljubić mi je prijetio Čovićem”

O imenovanjima u javna gradska poduzeća posljednjih je mjeseci bilo dosta govora u javnom prostoru, između ostaloga i u našem listu. Zasad nije poznato, iako se dosta špekulira, tko će predvoditi ista u budućnosti. O Zračnoj luci govori se s posebnim zanimanjem, a podsjećamo i kako su neki od gradskih čelnika upozoravali na navodno imenovanje sadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja Ivana Ljubića.

Odgovor ombdusmana
Našoj redakciji nedavno se javio uposlenik Zračne luke Željko Brčić, koji je iznio tvrdnje o navodnom protuzakonitom imenovanju Ljubića na mandate na određeno vrijeme, uz optužbe i za navodi mobbing.

a) Ravnatelj Ivan Ljubić je već tri puta imenovan za vršitelja dužnosti na mandate od po šest mjeseci. To ustvari konzumira već godinu i pol bez imalo stida. Kao dokaz prilažem odgovor Grada Mostara Ombudsmanu za ljudska prava od 12. srpnja ove godine u kojemu je navedeno kako su upoznati za imenovanja, pravdajući to terminom “do okončanja natječaja” ne komentirajući kako se ne otvaraju natječajne procedure, i to već godinu i pol.

Odgovor Grada prema Ombdusmanu je kontradiktoran prethodnim službenim odgovorima koji je osobno meni uputilo Vijeće i gradonačelnik 9. srpnja. 2021. Napisali su mi kako ustvari ne znaju ništa o zakonitosti imenovanja.  Sve izaziva sumnje i pitanja zašto su davali različite odgovore ili kako su se spetljali u nesinkronizaciji, rekao je Brčić.
Od Ombudsmana za ljudska prava koji istražuje slučaj, ponovno je zatražio da donese Preporuku o poništenju imenovanja i diskriminaciji, jer je, kako tvrdi, tajnim imenovanjem i sam oštećen. Ističe još jedan podatak.

c) Koliko znam, Ivanu Ljubiću je stric Božo Ljubić, točnije prvi rođak njegovog oca, a Božo je valjda još uvijek na čelu Glavnog odjela HNS-a, ističe.

Što radi NO?

Potom se osvrnuo i na rad i djelovanje Nadzornog odbora Zračne luke.

“Nadzorni odbor je realizator. Nečim potaknuti ili motivirani ne raspisuju natječaj. Koliko znam i Nadzorni odbor je nezakonit jer već dugo ima samo dva člana, a po pozitivnim zakonima treba imati najmanje tri člana. Ivan Ljubić je konzument svega toga i uživa u mutnoj vodi. S punom odgovornošču, a za što sam spreman podvrgnuti se poligrafu, tvrdim da mi je Ivan Ljubić prijetio otkazom spominjući ime doktora Dragana Čovića, koristeći se lažima i insinuacijama da je navodno doktor Čović rekao da se ja otpustim ukoliko ne odustanem od suđenja ili ne prihvatim “desetkovanu” nagodbu po diktatu Ljubića.

A u sporu sam s firmom, što je ustavno pravo svakoga,  jer mi je godinama plaća umanjena u odnosu na ostale djelatnike sa višom stručnom spremom. Magistar sam politologije i stari uposlenik Zračne Luke. Još 27 djelatnika se sudi, ali zbog neplaćenih prekovremenih i noćnih sati rada. Ipak, Ljubić prijeti samo meni, a čuo sam da prikuplja i potpise od podobnih radnika da mi se uruči otkaz”, tvrdio je Brčić.

Naravno, jučer smo pokušali kontaktirati i samog ravnatelja Ljubića, koji je ponovno ignorirao naše pozive i poruke. On je inače ovu funkciju preuzeo od ranijeg ravnatelja Marina Raspudića.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar