UPOZORENJE: Odmrznuto meso iz Turske prodaju kao svježe, kako ga prepoznati

UPOZORENJE: Odmrznuto meso iz Turske prodaju kao svježe, kako ga prepoznati

Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje peradara FBiH, jučer je u Bosnu i Hercegovinu ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske, saopćeno je iz tog udruženja. Narednih dana očekuje se pojačana prodaja svježeg mesa zbog praznika.

“Potaknuti ranijim praksama, opravdano smo zabrinuti da je spomenuta količina smrznutog mesa prošla proces odmrzavanja i da se potom našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao “svježe meso”. Pored nelojalne konkurencije, koja je udar na domaću proizvodnju, prije svega su nelegalne radnje opasne po zdravlje ljudi.

Pozivamo nadležne inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana BiH, ali i nas istinskih proizvođača koji zbog ovakvih praksi nestajemo

Također, pozivamo cjelokupnu javnost da, ususret Prazniku rada i povećanju konzumacije mesa, vodi računa o odabiru proizvođača. Prilikom odabira proizvođača, educirajte se da li proizvođač posjeduje farmu za uzgoj, klaonicu i tako dalje. Ako je odgovor: ‘Ne’, vjerojatno je pred vama meso iz Turske, koje nije svježe” navode u priopćenju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar