Upute za registraciju birača izvan BiH za lokalne izbore 2020.

Upute za registraciju birača izvan BiH za lokalne izbore 2020.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je 07. svibnja 2020. godine donijela Odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2020. godine u Bosni i Hercegovini.

Ako želite ostvariti svoje biračko pravo i glasovati i na predstojećim Lokalnim izborima, obvezni ste da podnesete prijavu Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine.

Do sada vam je Središnje izborno povjerenstvo BiH dostavljala obrazac prijave PRP-2 na adresu koju ste naveli prilikom vaše posljednje prijave za glasovanje. Obrazac prijave PRP-2 vam je dostupan na internetskoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba .

Svi birači koji su glasovali na prethodnim Općim izborima 2018. godine, ispunjavaju obrazac prijave PRP-2 i isti dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu BiH priloživši uz obrazac presliku jednog od važećih identifikacijskih dokumenata s fotografijom. Navedeni obrazac možete preuzeti ovdje – PRP-2.

Svi birači koji nisu glasovali na posljednjim Općim izborima 2018. godine ili se prvi put prijavljuju, ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP- 1 i isti dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, uz relevantne priloge. Navedeni obrazac možete preuzeti ovdje – PRP-1.

Ako privremeno boravite izvan BiH, da biste se prijavili za glasovanje izvan BiH potrebno je da posjedujete važeći identifikacijski dokument BiH (dostavljate presliku jednog od tri važeća dokumenta – osobna iskaznica ili vozačka dozvola ili putovnica BiH).

Ako imate status izbjeglice, a ne posjedujete važeće dokumente BiH (osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu), dokumenti koje trebate dostaviti uz prijavni obrazac su:

1.    dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH, ne starije od 6 mjeseci ili presliku važeće putovnice BiH)

2.    dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (presliku važećih isprava izdatih od strane zemlje domaćina ili presliku izbjegličkog kartona izdatog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije)

3.    Dokaz o prebivalištu u BiH (presliku potvrde o prebivalištu ili presliku osobne iskaznice u cijelosti iz 1991. godine)

Detaljne informacije o načinu prijave i potrebnim dokumentima koji se prilažu uz prijavu možete pročitati ovdje – Vodič za birače izvan BiH

Popunjeni obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećem identifikacijskom dokumentu, te priložene skenirane  dokumente  možete dostaviti na sljedeći način:

–        elektroničkim putem na adresu: [email protected];

–        telefaksom na sljedeće brojeve:+38733251333; +38733251334;

–        putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će vas blagovremeno obavijestiti putem medija, internetske stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, klubova i udruga građana Bosne i Hercegovine u inozemstvu i ureda međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija koji rade na pitanju izbjeglica i pitanju migracija o krajnjem roku za dostavljanje prijave za glasovanje izvan BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva sve birače koji žive izvan Bosne i Hercegovine da se odmah registriraju za glasovanje na Lokalnim izborima 2020.

 

Obrasci:

PRP_1_BH_Obrazac_za_glasanje_izvan_BiH_F-hrv
PRP_2_2020

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar