URBI ET ORBI Nakon što je njemu čestitao Trump, Čović je čestitao i građanima BiH

URBI ET ORBI Nakon što je njemu čestitao Trump, Čović je čestitao i građanima BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, povodom Dana državnosti BiH koji se obilježava 25. studenog, uputio je građanima BiH prigodnu čestitku. Po mnogima, ovaj potez dolazi nakon što je čestitku povodom ovog praznika uputio američki predsjednik Donald Trump Uredu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. No, za sada još nije sigurno hoće li Čović sudjelovati na svečanosti Dana državnosti jer ga je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović preduhitrio u slanju poziva zvanicama iako to nije utanačio s aktualnim predsjedavajućim. Pitanje je hoće li Izetbegović i Čović ipak prebroditi ovaj (ne)namjeran (ne)sporazum.

Čestitku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“Dan državnosti BiH, 25. studeni, pamtimo i slavimo kao povijesnu potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njezinih žitelja. Današnji dan nije samo prigoda za prisjećanje, već potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima stoljećima upućeni jedni na druge.

Simbolika ovog dana i njezin preveliki značaj pozivaju nas da ga dostojno obilježimo i prisjetimo se svih onih vrijednosti koje smo svakodnevno dužni baštiniti, kroz javno djelovanje, ali i u odnosu na naše neposredno okruženje.

Naravno, mjera državnosti nisu samo proslave, akademije, ceremonijali i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine koja je čvrsto ugrađena u strukturu naše domovine i zajedničko povijesno sjećanje. To je ideja jedinstva u različitosti, ravnopravnosti, priznanja i prilagodbe, uzajamnog poštivanja i tolerancije; kulturnog, etničkog i nacionalnog pluralizma. Na razini javnog djelovanja ključni elementi koji su iskaz ideje državnosti su ustavnost i konstitucionalizam, odnosno vladavina prava koju je kroz svakodnevnu potvrdu u praktično-političkom djelovanju nužno jačati, jer samo se tako jača i ideja državnosti BiH.

Domoljublje i pozitivan odnos prema državnosti se na poseban način pokazuju i kroz odnos spram pitanja ravnopravnosti naših naroda i svih žitelja u smislu institucionalne ravnopravnosti u svim segmentima izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti. Jednakost i ravnopravnost su krovna vrijednost našeg društva i jasna ustavna obveza. Ako bismo odustali od tih vrijednosti odrekli bismo se i državnosti BiH, a to je nešto što sebi nipošto ne smijemo dozvoliti.  Ljubav prema domovini pokazuje se i poštivanjem institucija, bez čijeg autoriteta i povjerenja u njih ne možemo imati državu na kakvu nas obvezuju vrijednosti koje svakog 25. studenog slavimo i obilježavamo.

Na kraju, ustavnom domoljublju ne doprinosi bavljenje prošlošću, već snaženje ustavnog okvira i njegova afirmacija, između ostaloga, poštivanjem odluka naše najviše sudske instance – Ustavnog suda BiH. U tom dijelu pred nama je veliki izazov, da do kraja provedemo njegove ključne odluke koje nalažu nužnu reformu Izbornog zakona. Upravo odnos prema tim pitanjima, ali i nizu drugih koja se tiču europske perspektive BiH, može osnažiti ideju državnosti BiH, ali je i oslabiti, te ugroziti, ako izostane iskrena posvećenost rješavanju problema u BiH od kojih su ustavno-legislativni, te institucionalni, najizraženiji.

Duboko sam uvjeren da će BiH i njezina državnost, sa svim svojim implicitnim ustavnim vrijednostima, na kraju izaći kao pobjednik, a s njom i svi mi koji ovdje živimo i dijelimo zajedničku sudbinu. Ipak, istina je da se moramo mnogo više nego ikada prije posvetiti ideji jednakopravnosti svih naroda, odnosno građana BiH. To je jedini način da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo tako možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svi zajedno svjetlijoj budućnosti i napretku koji su ostvarivi samo unutar Europske unije, gdje i pripadamo.

Svim državljanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inozemstvu, čestitam Dan državnosti, 25. studeni”, stoji u čestitci predsjedavajućeg Predsjednišva BiH, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dr. Dragana Čovića.

 

(Izvor: republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar