Uskoro će nam za plaćanje biti dovoljan samo dlan

Uskoro će nam za plaćanje biti dovoljan samo dlan

Čekanje u dugom redu u supermarketu zbog osobe koja beskonačno dugo prekapa po novčaniku u potrazi za dovoljno novca, testirajući time vaše strpljenje, moglo bi uskoro postati dio prošlosti.

Potaknut sličnim iskustvom, Fredrik Leifland, student na Sveučilištu Lund u Švedskoj, razmišljao je na koji bi način mogao znatno ubrzati proces plaćanja, te stvorio Quixter – sustav koji koristi tehnologiju prepoznavanja vena tako da kupci prilikom plaćanja koriste samo dlan ruke. Biometrijska identifikacija, tj. programiranje računala tako da nekoga prepozna na temelju ljudskih osobina, nije nikakva novost. Tehnologija skeniranja vena provodi se već nekoliko godina, a kupci u Japanu već ju koriste kao brz način podizanja gotovine na bankomatu. Međutim, ovo je ipak prvi put da se takva metoda skeniranja koristi kao način plaćanja.

Baš kao što svaka osoba ima jedinstvene otiske prstiju ili pak miris tijela, jednako tako svatko od nas ima i jedinstven raspored vena koji ga razlikuje od bilo koje druge osobe. Skener koristi infracrveno svjetlo koje osvjetljava protok krvi u ruci pojedinca, identificirajući tako uzorak vene. Sama transakcija vrlo je brza i jednostavna, no za postavljanje sustava potrebno je nekoliko koraka. Prije svega, banke moraju pristupiti Quixteru, a kupci dati suglasnost za povezivanje podataka iz skeniranog dlana s bankovnim podacima. Jednako tako, restorani i trgovine koji žele koristiti ovaj inovativan način plaćanja, moraju instalirati skenere dlanova.

Upravo zbog takvog načina suradnje različitih strana, tehnologija vjerojatno neće vrlo brzo početi s masovnom upotrebom. No, za razliku od plaćanja kreditnom karticom, Quixter je u velikoj prednosti kada su u pitanju sigurnost i zaštita podataka. „Svaki pojedini uzorak vena u potpunosti je jedinstven, tako da zaista ne postoji način na koji netko može počiniti prijevaru ovim sustavom. Uvijek je potreban isključivo vaš dlan za skeniranje”, navodi Leifland u priopćenju.

Ovaj sustav trenutno ima oko 1600 aktivnih korisnika, a instaliran je u 15 trgovina i restorana u blizini kampusa Sveučilišta Lund. Unatoč izazovima prilikom postavljanja ovakvog načina plaćanja, Leifland planira daljnje širenje Quixtera.

Izvor:http://znanost.geek.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar