Uskoro više neće biti pečatiranja putovnica na granici

Uskoro više neće biti pečatiranja putovnica na granici

Žitelje BiH, koji će u bliskoj budućnosti putovati u neku od zemalja Europske unije, na granici će dočekati određene promjene koje će značiti ubrzanje procedura prelaska, ali i odlazak u povijest tradicionalnog pečatiranja putovnica.

Biometrijski podaci

BBC tako iz kuta državljana Velike Britanije piše kako su u tijeku pripreme na glavnim prijelazima u La Mancheu za novi automatizirani IT sustav na granici Europske unije (EU) koji bi trebao početi s radom ovog listopada. Prema sustavu ulaska i izlaska (EES), državljani zemalja izvan EU-a morat će registrirati biometrijske podatke kada prvi put prijeđu granicu, piše portal Večernjeg lista BiH.

Sustav će se odnositi na ljude koji dolaze iz područja koja EU naziva “trećim zemljama”, to jest na one koji nisu državljani EU-a ili schengenskog područja. Sustav ulaska/izlaska (EES) automatizirani je informatički sustav za registraciju državljana zemalja izvan EU koji putuju na kraći boravak svaki put kada prijeđu vanjske granice europskih zemalja uz pomoć sustava. To se odnosi na putnike kojima je potrebna viza za kratkoročni boravak i one koji ne trebaju vizu. Odbijanje ulaska također se bilježi u sustavu.

Foto: Slobodna Dalmacija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar