USPOREDBA CIJENA: Većina proizvoda skuplja u BiH nego u Hrvatskoj, a neki proizvodi su jeftiniji u Austriji

USPOREDBA CIJENA: Većina proizvoda skuplja u BiH nego u Hrvatskoj, a neki proizvodi su jeftiniji u Austriji

Građani u Bosni i Hercegovini plaćaju slično ili čak više za osnovne živežne namirnice u odnosu na stanovnike država Europske unije poput Hrvatske i Austrije. Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi koja nije donijela nikakve mjere kako bi se njeni građani barem malo zaštitili od udara aktualne inflacije koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu.

Provjerili smo cijene elementarnih namirnica bez kojih ne bi mogla funkcionirati većina klasičnih domaćinstava, mada bi nam bilo lakše da smo ostali u neznanju

Mlijeko se u Bosni i Hercegovini uglavnom vrti oko 2,50 marke po litru uz par iznimki gdje se mogu naći jeftinije varijante ili ono s manje masnoće. Hrvatska je po tom pitanju jeftinija te se litar ‘Zbregov’ mlijeka može kupiti za 2 marke, a na policama trgovina se mogu vidjeti i jeftiniji proizvodi.

Austrijanci nam ‘pariraju’ pa se i u toj alpskoj državi mlijeko naći po istoj cijeni i kao kod nas jer litar običnog punomasnog mlijeka košta 2,50 marke.

Na tržištu je došlo do amortizacije cijena ulja nakon početnog skoka i šoka kad su divljale cijene, pa se tako kod nas može naći ulje u rasponu od 4 do 4,50 marke. U Hrvatskoj najskuplje suncokretovo ulje iznosi 4 marke, dok je veći raspon ulja koja se mogu naći ispod 4 marke, a Austrijanci će za litar suncokretovog ulja izdvojiti 6,80 maraka.

Cijene brašna ovise o tipu, no u Bosni i Hercegovini se većinom cijene kreću od 1,70 do 2,30 maraka po kilogramu. Hrvatska i Austrija imaju puno veću ponudu proizvođača brašna pa samim time i lepezu cijena, no zanimljivo je da će se u te obje države članice EU za kilogram brašna izdvojiti manje nego kod nas jer je cijena od 1,30 do 1,60.

Po pitanju šećera iste cijene se mogu naći na policama trgovina u Bosni i Hercegovini i Austriji, a u Hrvatskoj je šećer za 20-30 feninga u prosjeku jeftiniji. Bh. i austrijski potrošači kilogram šećera plaćaju oko 2,30-2,50 marke, a u Hrvatskoj se može pronaći šećer za 2 marke.

Ono s čim se još uvijek možemo pohvaliti u odnosu na navedene ‘konkurente’ su jaja. U našim trgovinama 10 komada jaja uglavnom ne prelazi cijenu od 4 marke, dok u Hrvatskoj 10 najjeftinijih jaja košta 4,80 maraka.

Austrijanci jaja plaćaju slično kao u Hrvatskoj jer je tamo cijena 10 jaja oko 5 maraka.

Pakirano juneće mljeveno meso od kilogram ima istu vrijednost u sve tri države. Iako različite platežne moći, građani Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Austrije će za tu količinu mesa platiti oko 16-16,50 maraka.

Ono što je najveća razlika u proizvodima koje smo usporedili je piletina, odnosno pileći fileti. Austrijanci će za kilogram fileta platiti najmanje 24 marke, dok se kod nas i u Hrvatskoj piletina može uglavnom pronaći do 15 maraka.

Pričati o standardu u ove tri države je skoro pa smiješno ako uzmemo u obzir da je prosječna plaća u Bosni i Hercegovini 1000 maraka, u Hrvatskoj nešto manje od 2 tisuće maraka, a prema posljednjim informacijama prosječna plaća u Austriji iznosi oko 5 tisuća maraka.

Iako ni Austrija nije “preko svijeta”, prateći aktualna poskupljenja i reakcije država, trendovi se već okreću te se sve veći broj građana BiH iz pograničnih područja odlučuje za kupovinu u susjednoj Hrvatskoj, iako je proteklih godina i desetljeća bilo suprotno te su naši gradovi u blizini granice bili meka za kupce iz Hrvatske.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing