Usred napetosti Kina započela vojne vježbe oko Tajvana

Usred napetosti Kina započela vojne vježbe oko Tajvana

Kineska vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, izvijestila je u četvrtak kineska državna televizija, a prenosi Reuters.

Predviđeno je da završetak vježbi bude u nedjelju u podne, navodi se u izvješću državne televizije. Istodobno je tajvansko ministarstvo obrane priopćilo u četvrtak da će tajvanska vojska  nastaviti s povećanjem razine pripravnosti i da će prikladno reagirati na “neprijateljsku situaciju”. Kina provodi ciljane vojne vježbe u zonama oko Tajvana nekoliko dana ovog tjedna kao odgovor na posjet predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Tajvanska vojska pomno prati “neprijateljsku situaciju” u Tajvanskom tjesnacu i u blizini tajvanskih otoka, a sve njezine snage provode dnevnu obuku kao i obično, dodaje se u izjavi tajvanskog ministarstva obrane.

Vlasti u Taipeiu objavile su ranije u četvrtak da se sumnja da su iznad tajvanskih otoka letjeli dronovi te da je bila hakirana internetska stranica tajvanskog ministarstva obrane, dan nakon posjeta Pelosi. Kina počinje sa serijom vojnih vježbi oko Tajvana kao odgovor na posjet Pelosi,s neke od njih se trebaju održati unutar morskog i zračnog teritorija otoka od 12 nautičkih milja, navelo je ministarstvu obrane u Taipeiju.

To se nikada prije nije dogodilo, a visoki dužnosnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao “ravan morskoj i zračnoj blokadi Tajvana”. Kina, koja smatra Tajvan svojim teritorijem, navela je u četvrtak da su njezine razmirice s otokom unutarnja stvar. “Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana, vanjskih sila je razumno, zakonito”, objavio je kineski ured za tajvanske poslove.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je da će se vježbe, koje uključuju vježbe pucanja uživo, održati u šest područja koja okružuju Tajvan.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar