Ustavni sud: Mjere o nošenju maski i zabrani kretanja su kršenje ljudskih prava

Ustavni sud: Mjere o nošenju maski i zabrani kretanja su kršenje ljudskih prava

 

Na današnjoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je održana u online formatu donesena je odluka u kojoj je rečeno da mjere o nošenju zaštitnih maski i zabrani kretanja bh. građana donesene zbog pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje ljudskih prava.

Kako je navedeno, odluke kriznih stožera o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski predstavljaju miješanje u osnovna ljudska prava i slobode koje su garantirane Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U konkretnom slučaju krizni stožeri entitetskih ministarstava zdravstva donijeli su odluke, ali je izostalo aktivno sudjelovanje u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, pojašnjavaju iz Ustavnog suda.

Osim odluke u tom slučaju Ustavni sud donio je još nekoliko odluka koje će biti dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar