USVAJANJE KORONA ZAKONA – Hoće li bahatost vlasti u HNŽ-u pokvariti očekivani učinak zakona po gospodarstvo?

USVAJANJE KORONA ZAKONA – Hoće li bahatost vlasti u HNŽ-u pokvariti očekivani učinak zakona po gospodarstvo?

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je u petak, 22.5. na 5. izvanrednoj sjednici usvojila Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori gospodarstvu na području HNŽ.

U obrazloženju Zakona Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg, rekao je, između ostalog: „Zakonom je, također, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno utvrđene uvjete. Predviđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te plaćanja drugih administrativnih pristojbi) kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu.

Ono što je, također, bitno naglasiti jest kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Zakonom je predviđeno da iznosom od 425,00 KM mjesečno subvencioniramo više od deset tisuća plaća, a vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.”

O diskusijama na sjednici, o amandmanima i odgovorima na njih, razgovarali smo sa Marijom Bešker, skupštinskom zastupnicom HDZ-a 1990 iz Prozora – Rama.

„Odmah želim reći da sam glasovala za zakon, i to isključivo radi toga da ne usporavam one pozitivne dijelove zakona. Ionako smo zadnja županija koja donosi mjere potpore gospodarstvu, i to nam ne služi na čast, jer vrijeme za gospodarstvo  znači jako puno.

Imala sam amandman kojim smo mogli pomoći još jednu kategoriju ugroženih koronavirusom. Imao je amandman i stranački kolega Odak, također i mnogi drugi zastupnici. Nažalost, nismo imali nikakvog razumijevanja od strane predlagača, odbio je naše amandmane“, rekla nam je Marija Bešker, te pojasnila da su se amandmani odnosili na potpore medijima i potpore onima koji su zbog koronavirusa ostali bez posla. Poznato je da će Županija dobiti kreditna sredstva za provedbu ovog Zakona, a da će ta sredstva vraćati svi stanovnici Županije, tako da je bilo pravedno proširiti listu onih koji će biti korisnici sredstava potpore.

Na upit Ramskog vjesnika o svom viđenju suradnje u vršenju vlasti u HNŽ-u, zastupnica Bešker nam je pojasnila: „Ne znam da sam ikada osjetila bilo kakav vid suradnje. I u ovom slučaju treba znati da nismo bili ni na koji način uključeni u pripremu prijedloga zakona, tako da je bilo za očekivati da će predlagač prihvatiti naše amandmane za poboljšanje zakona. Ali nisu. Tu se vidi stalna bahatost naše županijske vlasti. Na taj način oni mnogo toga pokvare umjesto da poboljšaju“.

Uskoro će se vidjeti hoće li bahatost vladajućih pokvariti očekivani pozitivni učinak zakona po gospodarstvo u HNŽ-u

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar