Usvojen prijedlog zakona da umirovljenici ostvaruju pravo na mirovinu i ako povremeno rade

Usvojen prijedlog zakona da umirovljenici ostvaruju pravo na mirovinu i ako povremeno rade

Danas je Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio izmjene i dopune Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unaprjeđenju prava umirovljenika i osiguravanju pravednog i transparentnog mirovinskog sustava.

Usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi s pravnim okvirom te formalno priznanje prava umirovljenika u skladu s odlukom Ustavnog suda.

“Ove izmjene zakona uključuju prepoznavanje i formalno priznavanje presude Ustavnog suda koja je već godinu dana u primjeni, te u praktičnom smislu ne donose nove promjene. Osim toga, obustava invalidskih i obiteljskih mirovina, o čemu se u medijima pokrenula rasprava, važno je istaknuti da ova obustava postoji već najmanje 40 godina, praktički od samog početka mirovinskog sustava, te ostaje nepromijenjena usvajanjem ovih izmjena i dopuna,” pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, prenosi Klix.ba.

Jedna od značajnijih novina, kako je kazao ministar, koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada umirovljenika

Naime, iako je umirovljenicima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave mirovine, ovom izmjenom Zakona, umirovljenici koji su redovito otišli u mirovinu, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda.

Usvajanje ovih izmjena i dopuna Zakona predstavlja korak naprijed u priznavanju prava umirovljenika i osigurava da se postojeća praksa uskladi s pravnim okvirom. Federacija Bosne i Hercegovine time potvrđuje svoju posvećenost unaprjeđenju prava umirovljenika i izgradnji pravednog i transparentnog mirovinskog sustava.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar