Usvojen Zakon o uvođenju diferencirane stope PDV-a

Usvojen Zakon o uvođenju diferencirane stope PDV-a

Na današnjoj, 32. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Zakon o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, odnosno uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Na prijedlog zastupnice Dušanke Majkić (SNSD), stopa PDV-a na osnovne namirnice će umjesto stope od pet posto, kako je to ranije predloženo, biti nula. – piše Klix.baPodsjetit ćemo, prethodno je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio Prijedlog dopune da stopa PDV-a za egzistencijalne potrepštine bude nula posto, odnosno za luksuzne potrebe 22.

Dosadašnja jedinstvena stopa poreza na dodatnu vrijednost je bila 17 posto.

Novom odlukom, po sniženoj stopi PDV-a od nula posto, oporezuje se promet dobara i usluga i to na: lijekove, brašno, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, sol, šećer, hranu za bebe.

Također, po višoj stopi PDV-a od 22 posto, oporezivat će se promet i uvoz dobara i usluga i to na: visokokvalitetna vina i cigarete, parfeme, nakite, satove, luksuzna vozila, umjetička djela te ostale porizvode koji se svrstavaju u luksuzne potrebe.

Ovaj Zakon će biti na snazi do kraja godine, tačnije do 31. prosinca.

Zajedničku komisiju oba Doma naroda koja je donijela usaglašenu odluku o diferenciranoj stopi PDV-a činili su Dušanka Majkić, Lidija Bradara, Amir Fazlić, Predrag Kožul, Mirko Šarović i Šemsudin Dedić.

Međutim, ranije su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) upozorili da uvođenje diferencirane stope PDV-a nije moguće učiniti u roku od osam dana, što zakon čini neprovedivim.

Iz UIO su ranije kazali da primjena ovog Zakona bi bila moguća najranije u roku od šest mjeseci nakon njegove objave. S obzirom da je, kako je to usvojeno danas na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ovaj Zakon na snazi samo do kraja godine – teško je reći da će se uopće i implementirati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar