Uz Dan žena: U Općini Prozor-Rama žene upravljaju javnim ustanovama

Uz Dan žena: U Općini Prozor-Rama žene upravljaju javnim ustanovama

Obilježavanje Dana  žena, 8. ožujka, vrijeme je kada se možda najviše govori o njihovoj ravnopravnosti, zapošljavanju, plaćama… Malo tko bi i pomislio da u uvjetno rečeno “muškoj” sredini, u Rami, žene upravljaju javnim ustanovama i veoma aktivno sudjeluju u politici.

U Općini Prozor-Rama žene vode šest javnih ustanova čiji je osnivač Općina.  Dom zdravlja „Rama“ vodi dr. Mara Anđelić. Narodnu knjižnicu vodi Marija Bešker, a ravnateljica Centra za socijalni rad je Mara Franjić. Dječjim vrtićem upravlja Julijana Juričević, dok je direktorica Kulturno športskog centra Prozor-Rama Blaženka Matešić, a Centar za osobe s posebnim potrebama vodi Ružica Bošnjak-Šudić.

Direktorica Agencije za lokalni razvoj općine Prozor-Rama je također žena, Jelena Ćališ.

Žene imaju svoje mjesto i u školstvu. Ravnateljica Srednje škole Prozor je Anđa Mlakić, a OŠ Ivana Mažuranića Gračac je Lidija Zadrić. Iza Pilav je direktorica OŠ Alije Isakovića čiji je osnivač županija.

Kada je riječ o politici  tu žene zauzimaju manje pozicija, ali imaju određene važne položaje. U općinskom vijeću od 21 vijećnika svega su 3 žene. Međutim, predsjednica kluba vijećnika HDZ 1990 je dr. Mara Anđelić. Marija Bešker je direktorica Narodne knjižnice Rama i zastupnica u Skupštini HNŽ-a s liste HDZ 1990.

Teško se može neka druga sredina pohvaliti ovakvom zastupljenošću žena na vodećim mjestima.

Za usporedbu

Sjetimo se što je o položaju žena u Rami pisala Zlata Perlić u knjizi Rudolfa Bičanića „Kako živi narod: život u pasivnim krajevima“ koja je objavljena 1936. godine i usporedimo sa današnjim. Redovito se zapaža, kao po nekom stalnom pravilu, kako žena stupa dva koraka iza muža ili opet muž jaši, a žena vodi konjče ili ide iza konja i jahača sa zavežljajem u ruci. … Zar već sama činjenica da je broj nepismenih veoma velik (naročito kod žena, od kojih ne zna gotovo nijedna čitati i pisati), ne djeluje čudno u ovoj sredini?… Muškarci posjedali po kafanama i časte se crnom kavom, rakijom i vinom. Žene gledaju iz prikrajka, jer je njima sramota sjediti u kafani. ..

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar