• Uz dvije fakultetske diplome pravi sir, budućnost želi graditi na obiteljskom imanju
  • Uz dvije fakultetske diplome pravi sir, budućnost želi graditi na obiteljskom imanju
  • Uz dvije fakultetske diplome pravi sir, budućnost želi graditi na obiteljskom imanju

Uz dvije fakultetske diplome pravi sir, budućnost želi graditi na obiteljskom imanju

Iza porodične firme „Stap milk“ iz Bjelimića kod Konjica stoji 29-godišnja Irma Granulo, djevojka koja je prije godinu pokrenula vlastiti biznis na obiteljskom imanju, odlučivši se za proizvodnju kvalitetnih domaćih mliječnih proizvoda.

Za razliku od drugih mladih ljudi, koji nakon završenog fakultetskog obrazovanja, traže zaposlenje u javnim institucijama ili odlaze iz svoje zemlje u potrazi za boljim poslovnim i životnim prilikama, Irma je odlučila da se, iako ima dvije sveučilišne diplome, pravnika i politologa, vrati na selo i počne baviti proizvodnjom i preradom mlijeka.

Pokrenula posao

U početku, kako kaže, nije imala podršku obitelji, jer su svi smatrali da treba raditi poslove za koje se školovala, ali njena upornost i velika želja za proizvodnjom mliječnih proizvoda, prije svega sireva, bila je toliko jaka da se sama upustila u pokretanje posla.

“Veoma volim mliječne proizvode i stalno sam nešto eksperimentirala, jer sam htjela da napravim neki svoj sir, s posebnim okusom. Kada sam to postigla, odlučila sam da taj proizvod ponudim i drugima, tako da sam pokrenula biznis i počela s proizvodnjom rolovanog sira, a kasnije sam napravila i rolovani dimljeni sir, koji je sada moj brend, na što sam posebno ponosna”, kaže Granulo.

Upornim radom ova vrijedna djevojka uvjerila je i svoju obitelj da se planira u potpunosti posvetiti proizvodnji i preradi mlijeka te su uslijedili i njihova podrška i proširenje proizvodnih kapaciteta.

“U toj prvoj testnoj godini rada sam se uvjerila da postoji interes mušterija za mojim proizvodima, tako da smo napravili poseban objekt za proizvodnju. Također, zbog povećane potražnje i potrebe za većim količinama mlijeka, morali smo nabaviti i veći broj grla stoke i sada imamo 25 krava na imanju”, ističe Irma.

Ne krije ponos

Život na selu nije lagan, potrebno je dosta rada, truda i odricanja, ističe ova mlada poduzetnica, ali kada se ostvare zacrtani ciljevi, zadovoljstvo je još veće.

“Sve što sam do sada postigla, to je s mojih deset prstiju, bez ikakve pomoći sa strane. Nekada ne spavam cijelu noć, ali sam ponosna na sebe, jer sam spremna na rizik i rad koji donosi privatni biznis. Pomažu mi najviše roditelji i sestre, a tek odnedavno je krenula podrška društva i vlasti da nastavim ovaj posao, zbog kojeg sam se odrekla mnogih zadovoljstava i razonoda, ali sam sretna da sam uspjela ostvariti svoj cilj”,  kaže Irma.

Otvaranje trgovine

Proizvodi firme „Stap milk“ – mlijeko, kajmak, pavlaka, puter, surutka, sir iz mijeha, ali i posebni rolovani sirevi se mogu naručiti putem profila na društvenim mrežama, a kupci su uglavnom iz Konjica i Sarajeva.

U skorijoj budućnosti planira otvoriti i trgovinu u kojoj bi prodavala svoje domaće proizvode.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar