Uzgajivač maslina otkrio bizantski mozaik

Uzgajivač maslina otkrio bizantski mozaik

Maslinik palestinskog zemljoradnika postao je mjestom arheološkog iskapanja nakon što je ispod stabala maslina pronađen veliki podni mozaik iz bizantskog doba.

Umjetničko djelo, za koje se vjeruje da datira između 5. i 7. stoljeća, prikazuje ptice i životinje, a ima briljantne geometrijske uzorke. Ujedno se smatra najljepšim podnim mozaikom ikada otkrivenim u Gazi, ali je u opasnosti zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Magazin Smithsonian izvijestio je kako je zemljoradnik Salman al-Nabahin otkrio ovo dok je istraživao zašto jedno od njegovih stabala maslina nije pustilo pravi korijen. Nakon što je njegova lopata udarila u nešto tvrdo ispod zemlje, al-Nabahin pozvao je svog sina da mu pomogne. Uskoro su do koljena bili u zemlji iskapajući prvu od nekoliko mozaičkih ploča. „Vidim to kao blago, draže od blaga. To nije osobno, ono pripada svakom Palestincu“, kazao je Salman.

Ubrzo je skrenuo pozornost palestinskom Ministarstvu turizma i antikviteta na pronalazak, koje je s Francuskom arheološkom školom službeno započelo iskapanje nalazišta.

Šest mjeseci kasnije istraživanjem su otkrivena tri odvojena dijela podnih mozaika

Najveći od ovih je 1,8 x 2,7 m. Mozaik sadrži 17 ikonografija zvijeri i ptica. Za boju se kaže da je posebno dobro očuvana, a njezini geometrijski dizajni hvaljeni su kao neki od najboljih u bizantskom dobu.

René Elter, arheolog iz Francuske biblijske i arheološke škole u Jeruzalemu, komentirao je: „Ovo su najljepši podni mozaici otkriveni u Gazi, kako u pogledu kvalitete grafičkog prikaza, tako i složenosti geometrije. Nikada u Pojasu Gaze nisu otkriveni podni mozaici ove finoće, ove preciznosti u grafici i bogatstvu boja.“

Otkako su otkriveni, al-Nabahin ih prekriva pločama kositra kako bi ih zaštitio od vremenskih nepogoda, ali bit će potrebni dodatni koraci kako bi se sačuvao ovaj dio povijesti. Smješteno oko osam kilometara od izraelske granice, mjesto je u opasnosti da bude oštećeno zbog aktualnog sukoba između Izraela i Palestine, kao i u opasnosti od pljačke.

Očekuje se kako će čelništvo Hamasa, koje vlada ovim teritorijem, objaviti vijest o otkriću i njegovoj budućnosti u idućim danima.

J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing