Vanjska proslava patrona

Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata upriličena je danas, 29. lipnja na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Vjernici su prije svečane Pučke mise imali prigodu za osobnu Ispovijed te obavljanje osobnih zavjeta, obilazak Isusova kipa i župne crkve.Središnje svečano euharistijsko slavlje u 11 sati na trgu dr. Josipa Stadlera uz koncelebraciju 8 svećenika predvodio je i pod njim propovijedao vlč. Miroslav Karatović, župnik sarajevske župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Briješće.
 
U koncelebraciji sv. Mise osim vlč. Miroslava i župnika Stipe sudjelovali su: fra Mato Topić, župnik župe Gračac i dekan ramskog dekanata; fra Tomislav Brković, župnik i gvardijan u župi Rama-Šćit; fra Jure Perić, župnik župe Rumboci; vlč. Ivan Butum, vikar župe Prozor, domaći sin vlč. Ivan Bošnjak, umirovljeni svećenik; ovogodišnji prozorski mladomisnik vlč. Ivan Zovko i vlč. Nikola Pranjić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

 Prvo prigodno čitanje pročitala jemlada djevojka u ramskoj narodnoj nošnji Ana Sičaja, a prigodni psalam i drugo čitanje, sjemeništarac Josip Papak. Nakon što je tekst Matejeva evanđelja navijestio domaći sin, vlč. Ivan Bošnjak, nazočnima se obratio vlč. Miroslav. U prigodnoj propovijedi predvoditelj euharistijskog slavlja između ostaloga je iznio povijesne činjenice vezane za nastanak i širenje današnje svetkovine, kako u svijetu tako i u našoj mjesnoj Crkvi s naglaskom na zasluge Sluge Božjega Josipa Stadlera. Isto tako zapitao se koliko i kako se vjernici odazivaju Božjoj ljubavi te kako se ponašaju u danima nevolje i danima blagostanja? Nakon što je ispripovjedao jednu prekrasnu legendu o bratskoj ljubavi u završnom dijelu pozvao je okupljene vjernike da otvore svoja srca Isusu i puste da se On u njima nastani.

Riječi dobrodošlice, zahvale i čestitki okupljenim župljanima i hodočasnicima povodom vanjske proslave patrona župe izrekao je župnik župe Prozor vlč. Stipo Knežević.

Misno slavlje svojim sviranjem i pjevanjem zajednički su uzveličali članovi tamburaškog sastava župe Uznesenja Gospodinova iz Novog Travnika pod ravnanjem gosp. Zlatka Senkića i mješovitog župnog zbora iz Prozora predvođenih s. Anđelinom Perić, SMI.

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je druženje uz čašicu razgovora odnosno narodno veselje, tijekom kojega su nastupile pobjednice duhovnog festivala Djeca pjevaju Isusu te članovi tamburaškog sastava iz Novoga Travnika.

U župnoj kući odnosno župnoj dvorani za uzvanike i glazbenike upriličen je prigodni ručak.
U vremenu prije početka središnjeg svečanog slavlja, sv. Mise u župnoj crkvi u 8 i 9:30 sati predslavio je župnik Stipo, a sv. Misu na Lugu u 9 sati župni vikar Ivan.

Izvor: http://www.zupa-prozor.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar