Vatikan zabrinut zbog Bliskog istoka

Vatikan zabrinut zbog Bliskog istoka

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin izrazio je u ponedjeljak duboku zabrinutost zbog porasta napetosti na Bliskom istoku u razgovoru s iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom, ističući važnost pregovora za rješavanje sukoba, prenosi Anadolu.

Tokom telefonskog razgovora njih dvojica su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, a Parolin je čestitao Pezeshkianu na novom mandatu, izvijestile su Vatican News. Kardinal Parolin također je izrazio duboku zabrinutost Vatikana zbog opasnosti od širenja rata na druge regije Bliskog istoka i nadu da će dijalog, pregovori i mir prevladati.

Papa Franjo je na završnoj sjednici opće audijencije prošle srijede ponovio zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku i apelirao na sve uključene strane da se sukob ne proširi i da “može odmah doći do prekida vatre na svim frontovima”, počevši od Gaze, gdje je humanitarna situacija “vrlo ozbiljna i neodrživa”.

Napetosti su visoke na Bliskom istoku nakon atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha 31. srpnja u glavnom gradu Irana Teheranu i izraelskog atentata na višeg zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu. Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio atentat na Haniyeha, dok Tel Aviv nije potvrdio niti odbacio odgovornost.

Iran je obećao “oštru kaznu” za Izrael kao odmazdu za Haniyehovo ubojstvo na iranskom tlu. Također se očekuje da će Hezbollah, libanska grupa, uzvratiti nakon što je Izrael ubio Shukra u zračnom napadu na južno predgrađe Beiruta 30. srpnja.

Eskalacija dolazi usred tekuće izraelske ofanzive protiv Pojasa Gaze u kojoj je ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.139 Izraelaca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar