Vatra uništila skladište firme ‘Konstruktor’

Vatra uništila skladište firme ‘Konstruktor’

Veliki požar u skladištu 'Konstruktora' u splitskom predgrađu Sirobuji izbio je jučer nešto prije 19 sati.

Nad Split se nadvio gusti crni dim. U skladištu zapaljivih tvari nalaze se razne boje, tekućine i kemikalije.

Požar još uvijek nije u cijelosti ugašen, no stanje na terenu je dobro, te se čeka dolazak policijske ekipe za očevid, doznaje se jutros u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Splita. Dežurni vatrogasac je za Hinu izjavio da na požarištu još uvijek ima isijavanja i isparavanja, no nije opasno za okolinu, ni za vatrogasce.

Na požarištu se očekuje MUP-ova ekipu za očevid kako bi se utvrdili uzroci i okolnosti izbijanja vatre. Po završetku očevida vatrogasci će nastaviti raščišćavati područje, uz pomoć građevinskih strojeva 'Konstruktora'. Unatoč trudu vatrogasaca skladište je izgorjelo, a sada prijeti opasnost od njegovog urušavanja. Mile Matković dežurni dispečer u splitskom vatrogasnom operativnom centru rekao je jutros:

"Sada zbog velikog isijavanja topline dolazi do probijanja plamena što se gasi, postoji stoga opasnost od urušavanja. Ne zna se stanje objekta jer se ne ulazi unutra već se mlazovima hladi taj prostor. Negdje oko 8 sati doći će veliki strojevi od 'Konstruktora' i počet će uklanjanje tih naslaga", rekao je Matković.

Izvještaji s terena govore kako su se iz zapaljenog skladišta čule eksplozije, a dim je ometao i promet na južnom ulazu u Split jer gori nedaleko od jadranske magistrale. Centar 112 bio je zatrpan pozivima uznemirenih Splićana.

Na terenu je sinoć sa 10 vozila bilo 30-ak vatrogasaca iz JVP-a i DVD-a Split, te DVD-a Žrnovnica. Mediji su pokušali kontaktirati direktora 'Konstruktora' Željka Žderića, ali se nije javio na mobitel. Vatrogasci su do 22 sata stabilizirali situaciju, te ne prijeti nikakva opasnost od širenja požara. U početku su pokušali gasiti vatru u skladištu, no požar je bio prejak tako da je objekt 'Konstruktora' u potpunosti izgorio.

Vatrogasci su sinoć procijenili da će imati posla cijelu noć i dobar dio jutra. Tek nakon što se sve ugasi, može se pristupiti očevidu koji bi trebao otkriti zbog čega je izbio požar.

Požar je lokaliziran sinoć nešto iza 21:30 sati. "Lokalizirali smo požar, no sada nam ostaje najteži dio posla oko sanacije požarišta, na kojem ćemo morati raditi cijelu noć. Na terenu će ostati pet vozila i 15 gasitelja. Najbitnije je da u ovom požaru nije bilo ozlijeđenih, a materijalna šteta neće biti mala", za Hinu je sinoć rekao dežurni vatrogasac u JVP Split.
Prvu dojavu o požaru splitski su vatrogasci dobili u 18:50 sati, kada su ih građani nazvali kako bi im dojavili da vide crni gusti dim na rubnom dijelu grada. Na teren je odmah pohitalo 25 vatrogasaca sa 16 vozila, a u pomoć su im priskočile i kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Split i Žrnovnica.

Tijekom požara odjekivale su brojne eksplozije, a kako su Hini rekli vatrogasci, radilo se o zapaljivim tekućinama, gumama i bojama koje su u dodiru s vatrom eksplodirale.

http://bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar