Vatreni nakon početnog šoka izveli preokret i zabili četiri komada

Vatreni nakon početnog šoka izveli preokret i zabili četiri komada

Vatreni su osvojili turnir u Egiptu, cinik bi kazao napokon su dobili jedno finale i podignuli pobjednički pehar te prvi put u četvrtoj utakmici odigranoj u Africi slavili bez izvođenja jedanaesteraca.

Svjetska bronca u mnogočemu nadigrala je domaćine, zabila četiri komada i utišala izvrsno ispunjen spektakularan stadion, a izbornik Zlatko Dalić dobio je nekoliko zanimljivih cveba koje će mu pomoći u promišljanju igre i sastav za Euro. – pišu Sportske.jutarnji.hr.

Hrvatska je u Kairu posebno impresionirala napadačkom igrom iz prekida, u finalu je tako zabila dva gola što je spoznaja koja godi. Svi igrači zaslužili su pozitivnu ocjenu i šampanjac za kraj, iako treba imati u vidu da Egipat nije svjetska špica, da nije imao Salah, i da su kod vodstva 1:0 imali čistu šansu za drugi pogodak što bi nam bitno zakompliciralo posao. Četiri zabijena gola posebno će oduševiti jer Hrvatska često nije baš raspucana…

Već u šestoj minuti Faraoni su poveli, stoper Ramy Rabia zabio je s pet metara. Kako je prije toga na loptu išao, iako je vjerojatno nije dohvatio Mohamed, koji se aktivirao iz zaleđa, pet minuta trajala je VAR provjera da bi sudac priznao pogodak. Itekako je bilo elemenata da to ne učini jer Mohamed se uključio u igru…

image

FABIO FERRARI/LAPRESSE FERRARIFABIO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Fabio Ferrari/lapresse Ferrarifabio/shutterstock Editorial/profimedia

Prva hrvatska prijetnja bio je Vidin udarac glavom nakon centaršuta Majera, no golman se našao na pravom mjestu. Ekspresno nakon toga Mohamed je projurio kraj Pongračića kao brz vlak i pogodio vratnicu. Vrlo loša reakcija hrvatskog stopera umalo je koštala Vatrene i drugog gola, ali kasnije kao da je Pongračić navukao na sebe odijelo superstara i do kraja odigrao znatno bolje.

Problemi iz uvodne dionice više se nisu viđali. Vatreni su zagospodarili, bili kreativni i poprilično brzi, igrali su dopadljivo i opasno, posebno su raspoloženi bili Vlašić Majer finim loptama, a povratnik Marko Pjaca djelovao je kao pravo osvježenje za Hrvatsku i iznenađenje za suparnika. Dobili smo što najviše trebamo, igrača koji može proći jedan na jedan i pobjeći po krilu, što, šteta, u drugom dijelu nije toliko pokazivao.

Nikola Vlašić imao je prigodu na prebacivanje lopte Petkovića, ali pozicija je bila prilično teška. Minutu kasnije 1:1. Vlašić je primio loptu na vrhu kaznenog prostora s desne strane, napravio nekoliko koraka horizontalno pa pucao ljevicom, od grede se odbila u vrata. Nakon 2,5 godine zabio je za Vatrene.

U 27. minuti Labrović je dobro postavio i zaustavio šut Marmousha da bi u finišu prvog dijela Vatreni nekoliko puta zabili strah u kosti domaćih navijača, među kojima je bilo i kretena koji su laserima ometali suparnike, pogotovo Luku Modrića, ali i suca. Pjacin dar-mar Bruno Petković u dva navrata nije uspio realizirati, no te lopte upućene u sredinu nisu bile najtočnije. I sam Marko pucao je jednom glavom.

Kod Stanišića su se vidjela skrupule od napadačke igre i to nije dobro, nedostajalo je proboja po toj strani, a Gvardiol je lijevo igrao lakoćom. Dojam je da izbornik ozbiljno razmišlja da on bude taj lijevi branič na Euru. Pogotovo kad stoperske zadaće preuzmu Erlić Josip Šutalo. Iako je iskušao i Juranovića.

Vatreni su poveli u 57. minuti, Bruno Petković ostao je sam na centaršut Luke Modrića iz kornera i pogodio za prednost 2:1. Zlatko Dalić je u 60. minuti izvukao Modrića i Gvardiola, dao šansu Marcu Pašaliću i Juranović una lijevom beku, još ranije na poluvremenu Kovačić je ušao umjesto Brozovića, a na golu su debitirao Labrović Kotarski.

image

Bruno Petković

ANTE CIZMIC Cropix

Hrvatska je tako nastavila igru u krajnje šarenom sastavu gdje su kao dva zadnja vezna igrali Kovačić i Majer, ali brzo je pohvala konce nakon prvog traženja. U 62. minuti Egipat je poslije dugo vremena zaprijetio udarcem Trezegueta…

Mario Pašalić koji je zamijenio Vlašića okončao je lijepu akciju šutom iz dobre pozicije preko vrata u 73. minuti. U 77. minuti Majer je bio asistent, a Andrej Kramarić strijelac, također glavom, za 3:1, da bi Kramarić dao loptu na pladnju Lovri Majeru za krasan četvrti pogodak. Minus je što neke obrambene reakcije nisu bile najbolje, tako je Egipat i smanjio nakon kornera na konačnih 4:2.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar