Večeras neobičan fenomen na našem nebu; Plavi Mjesec

Večeras neobičan fenomen na našem nebu; Plavi Mjesec

Ovoga petka, 31. srpnja imat ćete priliku vidjeti neobičan prirodni fenomen – 'plavi Mjesec'. No, Mjesec ipak neće poprimiti plavu boju, već je to jednostavno naziv za pojavu punog mjeseca dvaput u jednom kalendarskom mjesecu. Koliko je rijetka ova pojava, govori podatak da je posljednji put zabilježena u kolovozu 2012., a sljedeći put ćemo je pak imati prilike vidjeti tek 2018.

Postoje i slučajevi u kojima Mjesec uistinu poprimi plavu boju, gledano sa Zemlje, no vrlo su rijetki i uzrokuju ih tek vulkanske erupcije ili osobito jaki požari.

Ne radi se o svim erupcijama ili požarima, već samo onima zbog kojih u atmosferi završe čestice, npr. vulkanskog pepela, šire od valne duljine crvene svjetlosti (0.7 mikrona). Te čestice ne propuštaju crvenu, no propuštaju druge boje pa promatračima sa Zemlje Mjesec doslovno izgleda plav. Česta popratna pojava u takvim slučajevima je i doslovno ljubičasto Sunce.

U povijesti se termin 'plavi Mjesec' vezao uz neobjašnjive događaje. Recimo, za erupciju vulkana Krakatoa, kada je taj otočić nestao s lica zemlje. Zbog vulkanskih čestica, te je 1883. godine u čitavom svijetu je zabilježena pojava 'plavog Mjeseca'. Zbog širine čestica koje je u atmosferu izbacila Krakatoa čak i bijele zrake mjesečine koje se vide kroz oblake bile su plave ili zelene.

Osim Krakatoe, i erupcije vulkana Mt. St. Helens u SAD-u 1980., El Chichon u Meksiku 1983. i Mount Pinatubo na Filipinima 1991. uzrokovale su pojavu plavog mjeseca.  

Ovaj fenomen događa se u prosjeku svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se 'plavi Mjesec' 1999. godine pojavio u siječnju i u ožujku, dok u veljači te godine nije bilo uštapa. Astronomi ukazuju da 'plavi Mjesec' postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mjesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tijekom tog vremena mi promatramo njegove različite faze. Tako kalendarski mjeseci, osim veljače, imaju 30 ili 31 dan pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mjesec.

Za kraj, možemo spomenuti kako postoje vjerovanja da pojava 'plavog Mjeseca' kod ljudi povećava razinu energije. Zbog toga neki mogu osjećati puno više snage i entuzijazma u noći 'plavog Mjeseca', neki mogu biti razdražljivi i nervozni, a neki pak mogu imati problema sa spavanjem.
pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar