Večeras obilježavanje noći Lejletu-l-Kadr

Večeras obilježavanje noći Lejletu-l-Kadr

Prema Takvimu Rijaseta islamske zajednice u BiH, u srijedu je 27. noć ramazana koja se tradicionalno obilježava kao Lejletu-l-Kadr. Prema rječima glavnog imama Safet ef. Pozdera, u Prozoru će se ova noć obilježiti u Čaršijskoj džamiji nakon teravih namaza, gdje će polaznici mekteba izvesti kraći mevludski program, a nešto kasnije bit će upriličeno i zajedničko klanjanje noćnog namaza.

Lejletu-l-kadr je, prema vjerovanju muslimana, noć vrednija od hiljadu mjeseci. To je noć u kojoj je počela objava Kur`ana,kaže ef. Pozder.
Allah dž.š. u suri Kadr kaže:
"Mi smo Kur'an počeli objavljivati u blagoslovljenoj noći Kadr.
A da li ti znaš šta je to noć "Kadr"?
Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.
Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Spas je u njoj sve dok zora ne svane".
Ovu noć vjernici provode u klanjanju noćnog namaza te upućuju različite dove Stvoritelju. Ovo je istinska prilika za obnovu vjere i pozitivne promjene u životu.
U ovoj noći se očituje posebna sigurnost "sve dok ne svane zora", a u opisima ove noći se navodi da ona nije "ni hladna, ni pretopla".
Lejletu-l-kadr je u posljednjoj trećini muslimanskog svetog mjeseca ramazana, mjeseca posta i činjenja dobrih djela i uzdržavanja od loših,dodaje ef. Pozder.

Po završetku 30-dnevnog posta, nastupa jedan od najvećih islamskih blagdana – Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar