Velika prilika za bh. turizam kroz međunarodni projekt PRONACUL

Velika prilika za bh. turizam kroz međunarodni projekt PRONACUL

 Velika prilika za bosanskohercegovački turizam došla je kroz početak projekta PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma.

Zajednička promocija Jadranskog područja kao turističke destinacije

Kroz projekat će se raditi na razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

U projektu sudjeluju organizacije iz niza europskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i BiH.

Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara će se, kao sudionik projekta, u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini – UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka Radimlja Stolac i Dugo Polje u Jablanici, gdje će se provoditi akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude.

Hercegovačke nekropole postaju magneti za turiste

Projekt PRONACUL znači veliku regionalnu promidžbu i stvorit će veliku priliku za razvoj domaće turističke ponude, smatra Maja Lopin, direktorica javne ustanove Radimlja Stolac, koja upravlja nekropolama Boljuni i Radimlja, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

“Iskustva iz okolnih država će puno značiti da vidimo šta mi ovdje možemo prilagoditi i ponuditi što dosad nismo. Što raditi, prema kome se usmjeriti u kontekstu razvoja turizma i promocije.” – ističe Maja Lopin.

Direktorica muzeja Azra Đelmo i site manager projekta PRONACUL smatra da će projekt znatno doprinijeti promociji turističkih i kulturnih potencijala opštine Jablanica.

Između ostalog, kroz aktivnosti projekta očekuje se da svoje pune potencijale dosegne i nekropola Dugo polje na Blidinju, u općini Jablanica, koja se nalazi na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a.

 „Sama nekropola je locirana na turistički veoma posjećenoj lokaciji i lako dostupna posjetiocima. Ove aktivnosti u sklopu projekta će doprinijeti da nekropola privuče više turista. Primarni cilj nam je opremiti nekropolu zaštitnom ogradom i mobilijarom te urediti ambijent nekropole kako bi dosegla svoj puni potencijal.“ – istakla je Azra Đelmo.

Europski partneri za jačanje BiH turističkih kapaciteta

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, potpomognuta radom niza partnerskih organizacija iz regije i Europe. PRONACUL okuplja aktere iz različitih sektora, sa znanjima, vještinama i kompetencijama relevantnim za ovo područje, od jedinica lokalne samouprave do razvojnih agencija.

Kroz projekat će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda, koji će dovesti do drugačije percepcije i drugačijeg sadržaja i ponude prirodne i kulturne baštine. Kreirat će se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u Jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera.

Metodologija će biti testirana i kasnije primjenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar