Velika zagađenost zraka u Sarajevu i Zenici: Šalom prekrijte usta i nos kada ste vani

Velika zagađenost zraka u Sarajevu i Zenici: Šalom prekrijte usta i nos kada ste vani

Koncentracije zagađujućih materija u Federaciji BiH su i dalje u porastu, uglavnom u kotlinskim krajevima Bosne, što je uzrokovano meteorološkim preduvjetima, odnosno prisutnom temperaturnom inverzijom i ljudskim aktivnostima. 

 

Zenica stekla uvjete za proglašenje uzbune

U glavnom gradu BiH jučer je proglašeno stanje pripravnosti, a situacija sa zrakom nije ništa bolja ni danas. Smog onemogućava normalno kretanje i odvijanje prometa te otežava disanje. Zabilježene su visoke koncetracije lebdećih čestica, pogotovo u naseljima Ilidža (410 µg/m3) i Otoka (375 µg/m3). 

"Prekoračene su i granične vrijednosti azotnog oksida, a u porastu je i koncetracija sumpordioksida", navodi se u podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zenici su još u srijedu ispunjeni uvjetii za proglašenje stanja uzbune. Koncentracije SO2 su dostizale satne vrijednosti više od 1000 µg/m3 u Radakovu, a u večernjim satima su na svim mjernim mjestima vrijednosti prekoračivale 500 µg/m3, što je uz prognozirano meteorološko stanje preduvjet za proglašavanje stanja uzbune.

Visoke koncetracije čestica zabilježene su i u Tuzlanskom kantonu, ali situacija još nije dramatična mada su čestice u porastu. Pogoršanje se očekuje za vikend.
 

Kronični bolesnici dolaze u teškom stanju

Hitna pomoć KS je prebukirana već 20 dana. Pacijenti se žale na probleme s dišnim putevima.

"Upala dišnih puteva dominira kod djece i odraslih, što nije uobičajeno jer kod odraslih dominiraju srčana i vaskularna oboljenja. Stanje kod kroničnih bolesnika, osoba koje imaju astmu i djece koja imaju bronhitis je pogoršano. Oni dolaze u teškom stanju u Hitnu pomoć", rekla je direktorica J.U. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sena Softić.

Upozorila je sve one koji imaju plućna oboljenja da ostanu u svojim kućama i ne izlaze vani bez prijeke potrebe.

"Ukoliko moraju izaći vani onda neka šalom prekriju usta i nos kako bi koliko-toliko spriječili ulazak zagađenih čestica. Obvezno neka uzimaju redovnu terapiju i ako su u financijskoj mogućnosti neka odu na planinu ili Barice jer je tamo čišći zrak. Čini mi se da će građani Sarajeva, ako je suditi prema ovim zagađenjima koja su sve veća, morati početi nositi kirurške maske kako bi se zaštitili", rekla je Sena Softić.

Savjetuje se neotvaranje prozora u razdobljima kada je zagađenje najveće. 
 

Smanjiti korištenje privatnih vozila

S obzirom na to da su pored vremenskih prilika za zagađenje odgovorni i građani, savjetuje se da se izbjegava zagrijavanje na ugalj i druga niskokvalitetna goriva te da reduciraju korištenje automobila.

klix.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing