Veliki broj državnih tužilaca u operativnoj obradi

Veliki broj državnih tužilaca u operativnoj obradi

Potpredsjednik SNSD-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da je u BiH na sceni “međuinstitucionalna paranoja i nepovjerenje kada su u pitanju pravosudne institucije, tužilaštvo i agencije za borbu proti kriminala i korupcije BiH“.

-Postavlja se pitanje da li su opredjeljene za tu borbu ili se bore jedne protiv drugih. Političke partije Saveza za promjene žele da te institucije pretvore u predizborne štabove i ta vrsta politike predstavlja opasnost za BiH – ustvrdio je Špirić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, uz stav da ta paranoja može da razori tkivo mnogo snažnijih država od BiH.

Očekivao je, kaže, da će Savez za promjene “po pitanju prisluškivanja predsjednika RS-a, zakonito ili mimo zakona, tražiti korekciju rada institucija, a ne da poručuju da traže zasjedanje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja nema nikakve nadležnosti po tom pitanju, da bi još jednom institucije RS-a i BiH, kao što je Tužilaštvo, koje ne mogu pretvoriti u svoj predizborni štab, izvrgle ruglu u državnom parlamentu“.

-Nisam čuo nikakvu ekspertizu ministra sigurnosti BiH da li je u funkciji sistem, kojem je istekao mandat, za legalno presretanje telefonskih razgovora i da kaže ko od državnih tužilaca nije u operativnoj obradi kada je tehnika u pitanju – kazao je Špirić.

Vjeruje, kaže, da ih više jeste, nego nije u toj obradi.

-Ako su glavni tužilac BiH, predsjednik RS-a Milorad Dodik i ostali pod operativnom obradom, koji od tužilaca nije. Lakše je reći koji nije, nego koji jeste. To je ozbiljno pitanje za sve institucije – ustvrdio je potpredsjednik SNSD-a.

Pozvao je da se usvoji zakon o praznicima BiH, a da se praznuju datumi koji su u nadležnosti entiteta te da referendum ne treba da bude “povod za dizanje tenzija, jer ovo nije referendum za secesiju“.

-Ne vidim razloga da se osporavaju praznici entiteta – rekao je Špirić i pozvao građane, bez obzira, kako je naveo, kojoj nacionalnosti pripadaju, da izlađu na referendum 25. septembra o 9. januaru kao Danu RS-a.

Smatra da to treba da bude “praznik kojem se svi treba da raduju“, a protiv je eskalacije tenzija zbog referenduma u RS te njegovog korištenja u predizborne svhe.

(FENA) L.A.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar