• VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice
  • VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice
  • VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice
  • VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice
  • VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice
  • VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice
  • VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice

VELIKI MOVRAN: Blagdanski poklon Čvrsnice

Veliki Movran je aktivan! Prvo je što smo uzviknuli nakon 20-minutne vožnje kroz naselja Drežnice – općina Mostar. Čvrsnica nam tek ponekad pokloni ovaj vodopad i to za vrijeme velikih kiša i topljenja snijega. Movran je najviši bosanskohercegovački vodopad. Smatra se da svoj put niz divovske stijene Čvrsnice prelazi s 1383 metra nadmorske visine na 799 mnv. Pojavljuje se iznimno rijetko, par puta godišnje i traje tek nekoliko sati, stoga malu avanturu na njegov ulov valja pomno isplanirati. 

 

 

Uljuljkani u blagdanskoj atmosferi između Božića i Nove godine, vrijeme najčešće provodimo s obitelji u toplom domu, ali ipak avanturistički duh u tom razdoblju odmora poželi vidjeti nešto novo, neku novu šetnju i nove poglede. Ekipa Ramskog Vjesnika se tako odlučila potražiti misteriozni Velki Movran. Jasno nam je da je ova prirodna atrakcija rijetka i da treba imati sreće, posebno kada su u pitanju vremenski uvjeti.

S magistrale M-17 Jablanica-Mostar skrećemo na Most branitelja Drežnice, jaka kiša, gusta magla i vjetar ne slute na dobro. Već se bojimo da smo odabrali krivo vrijeme za lov. Prvo što zapažamo je boja Drežanke na ušću, kristalno tirkizna i nabujala, pronašla je najteži put do Neretve, kroz kanjon između Čabulje i južnih stijena Čvrsnice.

 

Jedva vidljiva paučinasta bijela nit

 

A kanjon je taj dan bio priča za sebe. Kao da se odlučio prikazati u što boljem izdanju, kao da je znao da ćemo ga pomno bilježiti fotografijama. Gusta je magla ispunila većinu kanjona poviše rijeke, ali su snježni vrhovi Čabulje i Čvrsnice gordo stajali jasno vidljivi. Kanjon je izgledao kao svijet za sebe, magično mjesto koje pripada knjigama koje čitamo kao djeca.

Fascinira nas veličina naselja Drežnice, uživamo u sporoj i opreznoj vožnji krivudavom cestom, koja kao da najavljuje fascinantan prizor Velikog Movrana. Tako je zaista i bilo. U jednom trenutku je divovska stijena Čvrsnice niz sebe samu, stidljivo otkrila jedva vidljivu paučinastu bijelu nit. Veliki Movran je aktivan, tu je! Čarobni prizor stotinu metara visokog vodopada napokon ćemo upisati u naš foto-album!

 

 

Automobilom skrećemo s glavnog lokalnog puta i uskim putićem dolazimo do ruba privatnog posjeda. Dalje se iza rampe automobilom ne može, stoga uzimamo opremu i nastavljamo pješice. Stotinama metara iznad naših glava huči Movran, glasan i fascinantan kao da progovara: “Ovdje sam glavni – ja!”

 

 

Radosno primjećujemo da je kiša gotovo prestala, magla je otputovala niz kanjon i otkrila vodopad. Brine nas jedino vjetar koji je uporan, ipak želimo za naše čitatelje pripremiti i video dronom. Približavamo se i postavljamo stative, vjetar nosi vodopad sa stijena i stvara gustu vodenastu prašinu koja se gubi u podnožju Čvrsnice.

Primjećujemo da vodopad Movrana jedino nadglasava strašno nabujali izvor Drežanke. Izvor se smjestio tek nekih stotinu metara lijevo od Movrana. Nakon kratkog snimanja dronom, odustajemo, vjetar je uporan i prejak.

 

 

Neprestano umiranje i ponovno rađanje

 

Zato pravimo prve fotografije, fascinirani time da jedan ovako zanimljiv poklon prirode “živi” tako blizu nas, skriven među stamenim gromadama kamena. Veliki Movran je kažu zapravo ogroman sifon u kojem se voda skuplja cijele godine, da bi se vrijeme pojačanih kiša u jesen, zimu i proljeće, planinski procijep potpuno ispunio, a Movran bi krenuo na svoje putovanje pred očima onih koji ga očekuju. Fascinirani bojama, sivim kamenom, tirkiznom rijekom, bjelinom snijega, zelenilom bršljana, polako spremamo opremu i promatramo okolinu.

 

 

Zamjećujemo mnoge starinske napuštene kamene kuće. Stvari su još u njima. Razbacan drveni namještaj i pocijepana tkanina, zarobljeni su urušenim gredama krovova. Dok u njihovom susjedstvu niču posve nove vikendice s bazenima. To nam daje ideje za neke nove priče. O tome kako su i od čega ljudi u kanjonu živjeli ranije, a tko su oni koji su došavši vjerojatno iz bijelog svijeta ili okolnih gradova, odlučili na ovom tajnovitom komadiću zemlje napraviti svoj mali raj, uz privilegiju da promatraju život drežničkog feniksa, neprestano umiranje i ponovno rađanje Velikog Movrana.

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar