Veliko otkriće u Karlovcu

Veliko otkriće u Karlovcu

Tijekom radova na projektu Aglomeracija u Samostanskoj ulici u karlovačkoj gradskoj jezgri Zvijezdi otkrivena je drvena cesta, vrijedan arheološki nalaz, rečeno je na konferenciji za novinare te su najavljeni žurno istraživanje, konzerviranje i izrada plana interpretacije.

“Postoji vjerojatnost da je riječ o najstarijoj hodnoj površini, iz faze gradnje utvrde Zvijezde, a ako se to potvrdi, bit će to senzacija”, rekla je na mjestu na kojem je otkrivena cesta kustosica Muzeja grada Karlovca Mateja Galetić.

Veliko gradilište

Zvijezda je danas veliko gradilište na kojemu arheologinje Mateja Galetić i Iva Alibašić budno prate radove, piše Hina.  Tako su i jučer pratile rad bagerista i, kako je rekla Galetić, čim se pojavila prva greda, rekle mu da bude vrlo oprezan, nakon čega se pred njima na dubini oko pola metra otvorila nekoliko stoljeća stara dobro uščuvana drvena konstrukcija ceste s poprečno poredanim paljenim gredama, položenima na nabijenu glinu, na koje je bio nasipan neki materijal da kola ne bi upadala u močvarno tlo.

Riječ je o prostoru gdje je 1579. počela izgradnja Karlovca kao vojne utvrde u obrani Austro-Ugarske od Osmanlija i moguće je da će analize i arheološka istraživanja pokazati da je cesta služila za teška kola već tada i poslije za potrebe vojske.

Prvi trag te drvene ceste otkriven je prije u nekoliko metara udaljenoj Haulikovoj ulici, na koju izlazi Samostanska ulica, ali nije bilo sigurno da je riječ o cesti jer su ondje sačuvani samo bočni dijelovi, a ne i poprečne grede. Sve je to tada dokumentirano i poslužit će za nova istraživanja koja hitno počinju da se vidi koliko je duga cesta.

Dva dana

Infrastrukturni se radovi zaustavljaju, nastavit će se arheološki radovi i konzervatorsko-restauratorska obrada, a nakon toga geodeti će načiniti novu dokumentaciju, za što je u projektu predviđen novac, rekao je u ime investitora, tvrtke Vodovod i kanalizacija voditelj projekta “Aglomeracije” Ivan Klokočki.

Objasnio je da se kroz tendersku dokumentaciju predvidjela mogućnost nailaska na arheološke nalaze i potreba arheoloških istraživanja. Sada je važno, istaknuo je Klokočki, “da se aktivnosti stave u najviši intenzitet, da se što prije nastave radovi i da se uhvate rokovi”.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da se moglo očekivati da će u Zvijezdi biti povremenih zastoja radova zbog zaštite kulturnog dobra i tragova gradnje Zvijezde. Pozvao je sve struke da budu dobro koordinirane i učine sve što treba kako bi se posao odradilo što prije, a kad se svi radovi završe, “ostat će interpretacija tog nalaza koja će promovirati vrijednosti Zvijezde” koju nema nitko drugi nego oni u Karlovcu.

Analiza

U ime Konzervatorske službe Ministarstva kulture, arheolog Krešimir Raguš rekao je da će iduća dva dana predložiti da se grede izvade ili da ostanu, da se analizira njihova starost, vrsta drveta i drugo.

“Morat će se mijenjati projekt uređenja, to je jasno, ali treba odabrati varijantu. Ima primjera u Koprivnici i u Sloveniji, u svakom većem gradu u Europi da ovakvi i slični nalazi ostanu otvoreni, samo je pitanje koliko je ovo vrijedno, koliko bi koštalo neko rješenje ili je bolje zakopati pa da cesta funkcionira kao potpuno uređena parterno ili možda pod staklom”, rekao je Raguž.

Gradonačelnik je na to rekao kako je sretan što je cesta pronađena, ali projekt se ne može zaustaviti te treba pronaći razuman model kako interpretirati nalaz a da se radovi “Aglomeracije” nastave.

Foto: Robert Fajt/Cropix

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing