Veliko priznanje općini Prozor-Rama i Franjevačkom samostanu Rama-Šćit

Veliko priznanje općini Prozor-Rama i Franjevačkom samostanu Rama-Šćit

Povodom 300. obljetnice čudesne obrane Sinja 1715., koja će se obilježiti iduće godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, jučer je u Alkarskim dvorima održan prvi sastanak Počasnoga odbora za proslavu obljetnice.


Inače ovaj odbor broji 38 članova uglavnom osoba iz najviših državnih, crkvenih, kulturnih i znanstvenih institucija, kao i osoba iz političkog života županije i Cetinske krajine, a na njegovu čelu je predsjednik hrvatskog sabora Josip Leko.


Sastanku su uz Josipa Leku, nazočili ministar obrane Ante Kotromanović, zamjenica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnici i načelnici gradova i općina s cetinskog područja, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, rektor splitskog sveučilišta prof.dr.sc Ivan Pavić, predstavnici općine Prozor-Rama i franjevačkog samostana Rama-Šćit te ostale osobe iz javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života te predstavnici VAD-a.

Pozdravne riječi kao domaćin okupljenima je uputio gradonačelnik Sinja Ivica Glavan. Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić na sastanku je predstavio niz projekata koje će organizacijski odbor morati dovršiti do sljedeće jubilarne 300. godišnjice Alke, kao što su dovršetak alkarskog muzeja i uređenja alkarskog trkališta.



Jukić je istaknuo kako je potrebno da se u organizaciju događanja uključe sve državne institucije. O projektima i programu obljetnice za alkarska i crkvena slavlja govorio gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež.



Ministar obrane Ante Kotromanović je istaknuo kako će se Vlada Republike Hrvatske izravno uključiti u pomoći pri realizaciji navedenih projekata, a posebno kada je pitanju Alkarski muzej. Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, obraćajući se okupljenima istaknuo je kako će županija kao i do sada pomoći u realizaciji svih projekta koje provodi Viteško Alkarsko Društvo, ističući veliki značaj i važnost Alke.



O važnosti ovog jubileja, što on u konačnici znači za Sinj, Cetinski kraj, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku govorili su i ostali sudionici današnjeg prvog sastanka počasnog odbora za obilježavanje 300. obljetnice Čudesne obrane Grada i Sinjske alke.



Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako Sinjska alka zaslužuje uključenje svih državnih institucija u pomoći realizacije projekata koji su važni za ovu veliku obljetnicu, jer je riječ o događaju koji ima više dimenzija u Hrvatskom društvu te dodao:



"Ima kulturnu, ima obrambenu, samosvijest, ima duhovnu odnosno religioznu dimenziju. Velika mi je čast što mogu biti na čelu organizacijskog odbora za obilježavanje 300-te obljetnice, ali obveza Hrvatskog sabora da mora biti tu, da zajedno sa drugim organizatorima doprinese da taj događaj bude vjerodostojan za tu priliku i za Hrvatsko društvo. Nadam se da ćemo uspjeti u koordinaciji uspjeti da to bude na razini 300. obljetnice jednog takvog događaja."



Na sastanku su čelnici VAD-a okupljene upoznali s događajem koji će se također u okviru ove obljetnice upriličiti 4. listopada u Zagrebu, a to je svečani mimohod cijele alkarske povorke ulicama glavnog grada Hrvatske, sa središnjom priredbom na Trgu Bana Josipa Jelačića.

 

Sudjelovanje na ovom sastanku prestavlja veliko priznanje našoj općini i franjevačkom samostanu Rama-Šćit za dosadašnju suradnju sa gradom Sinjom i alkarskim društvom i na poseban način njegovanja zajedničke prošlosi i produljenja zajedničke budućnosti na zajedničkim projektima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar