• VESELI KILOMETRI: Najzabavniji suputnik
  • VESELI KILOMETRI: Najzabavniji suputnik
  • VESELI KILOMETRI: Najzabavniji suputnik
  • VESELI KILOMETRI: Najzabavniji suputnik

VESELI KILOMETRI: Najzabavniji suputnik

U Zagrebu su Papinska misijska djela Republike Hrvatske, 29. lipnja na dan apostolskih prvaka, Sv. Petra i Pavla, predstavili aktivnosti za obitelji na putovanju – VESELE KILOMETRE.

Plod je to suradnje ravnateljstva Papinskih misijskih djela u RH-a i Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Stvarajući VESELE KILOMETRE, željelo se pozvati na zajedničko razmišljanje, učenje, igranje, konkretno djelovanje i molitvu. Također, želja je bila da sadržaj bude koristan obiteljima tijekom putovanja i zajedničkih druženja, ali i pomogne prikupljanju novčanih sredstava za nabavu misijskih vozila misionarima Crkve u Hrvata u sklopu Akcije MIVA.

Igra

VESELI KILOMETRI povezuju, donose radost, tjeraju dosadu, grade zajedništvo, potiču dobro u svakom čovjeku, razvijaju osjetljivost za potrebite i pomažu upoznati pravi smisao kršćanske vjere i ljubavi.

Sastoje se od dva seta kartica: osnovni i misijski. Ukupno je riječ o 24 kartice A5 formata s 36 različitih igara.

Osnovni set prikazuje naše obitelji koje u misijskom setu idu ususret obiteljima iz misija diljem svijeta. Misijski set zato i u sadržaju ima misijskih elemenata, nastojeći ohrabriti na taj susret.

Susret s misijskim obiteljima događa se već sada, jer nabavom VESELIH KILOMETARA pridonosite kupnji toliko potrebnih misijskih vozila, a dodatno će se produbiti dok budete koristili kartice.

Aktivnosti na karticama zamišljene su tako da nisu potrebna nikakva dodatna pomagala. Potrebno je samo ponijeti vrećicu s karticama, izvući jednu po želji i ući u svijet igre i veselja. Igre i aktivnosti nastojalo se jasno razložiti kako bi se bez velikih nedoumica mogli koristiti. Ipak, upute u igrama su pomoć, a ne granica. Slobodno se igrajte i preoblikujte dani sadržaj po mjeri svoje obitelji i putnika.

Kartice prate plodove Duha Svetoga koji su nadahnuće i vodilja za život: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća. Aktivnosti na svakoj kartici podijeljene su na nekoliko rubrika: RazmišljamoUčimoIgramo seDjelujemo i Molimo, kako bi korištenje bilo jednostavnije i zabavnije.

Kreativni tim koji je radio na pripremi ovih aktivnosti pazio je na brojne detalje te je izrada ambalaže u obliku platnenih vrećica povjerena štićenicima Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje Inpromo, Labin. Marljive ruke osoba s invaliditetom s puno radosti i ljubavi, uz pomoć volontera, šivale su platnene vrećice. Ovom vrstom ambalaže željela se skrenuti pozornost na važnost čuvanja prirode koja nam je darovana.

Dodatak

Dodatni materijal VESELIH KILOMETARA je ilustrirana knjižica koja sadrži upute za korištenje, priču o Plodovima Duha Svetoga, malu školu molitve te upoznavanje misijske krunice kao i priču o poznatim svetcima, zaštitnicima misija i njihove molitve. U knjižici nalazi se i priča o misijskom djelovanju koja potiče na promišljanje i djelovanje.

Članovi kreativnog tima su:s. Ivana Margarin (Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH-a), Petar-Krešimir Hodžić (Voditelj Ureda HBK-a za život i obitelj), Katarina MatijacaMario Žuvelas. Antonela RašićVlatka Bakran BurićDario Kukić (ilustrator), Roberta Krajnović (grafička dizajnerica).

Misije nas potiču da prihvatimo jedni druge, a VESELI KILOMETRI pomažu misionarima u kupnji misijskih vozila putem akcije MIVA.  Predložena donacija za BiH je 30 KM, a za RH 150 kn.

Želite li naručiti svoje VESELE KILOMETRE, javite se na:

za BiH 033/667 889; [email protected] / [email protected] ili www.facebook.com/missioBiH/;

za RH-a 01/56 35 055; [email protected] ili www.facebook.com/missioHR.

Vjerujemo kako će VESELI KILOMETRI pomoći u uspostavljanju boljih odnosa, poticati razvoj kreativnosti, jezičnih i socijalnih vještina, kritičkog razmišljanja, samopouzdanja i samopoštovanja, koncentracije i strpljenja.

Ne zaboravimo poruku Sv. Majke Terezije koja kaže da uvijek treba naći vremena za igru jer to je tajna vječne mladosti.

Od srca želimo da uz VESELE KILOMETRE sva putovanja i druženja budu ugodnija, mirnija i zabavnija!

Znate li što je Akcija MIVA?

MIVA je međunarodna humanitarna akcija nastala 22. ožujka 1927. u Kölnu kojom se spašavaju životi, vraća zdravlje bolesnima, umanjuje siromaštvo, glad i žeđ te omogućuje pristup obrazovanju. Vozilo koje posjeduje misionar koristi se za sve, baš za sve! Koristi se za prijevoz hrane, građevinskog materijala, bolesnika, djece u školu, ali i kao ambulanta i rađaonica, jer često je to jedino prijevozno sredstvo za desetke pa i stotine tisuća ljudi.
O tome je prilikom predstavljanja VESELIH KILOMETARA posvjedočio i misionar u Gani, don Ivan Stojanović.

Izvor: PMD RH i BiH/ J.P., Katolički tjednik 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar