Vesna na Dan žena sinu uputila pismo: “Vrijeme je da znaš da si privilegiran muškarac”

Vesna na Dan žena sinu uputila pismo: “Vrijeme je da znaš da si privilegiran muškarac”

PISMO koje je Vesna Haluga uputila svom sinu povodom Dana žena oduševilo je Hrvatice i Hrvate i proširilo se društvenim mrežama.

“Mome sinu (i svim sinovima) povodom Dana žena”, naslovila je pismo koje, uz njenu dozvolu, prenosimo u cijelosti.

“Budi muškarac koji nikada nikome neće dopustiti da stane na put bilo kojem snu, bilo koje žene”

“Dragi Sine,

Danas je Dan žena. Čut ćeš i pročitati stotine kojekakvih ‘čestitki’, naročito ovih koji su sada u predizbornim kampanjama, a koje su svake godine iste i nakon kojih i dalje za žene sve ostaje isto… Sada si gotovo trinaestogodišnjak i pomalo koračaš u svijet odraslih i vrijeme je da znaš da si ti jedan privilegiran muškarac.

Rodila te žena (ja). Porodila te žena (dr. Topličanec). Od tvoga začeća o tebi se brinula žena (dr. Vrčić). O tvome zdravlju brine se žena (dr. Škudar-Popović).

Od osmog mjeseca odgajala te i ljubavlju obasipala žena (tvoja Betica), a u vrtiću tete Berta i Zlata. Obrazuju te većinom žene, a neke od njih npr. tvoja razrednica, učiteljica iz hrvatskog, geografije… potiču tvoje talente i vjeruju u tebe i kada ti sam ne vjeruješ.

Žene, tvoje bake Manda i Višnja, uče te važnosti vjere, a tvoja kuma Jasna i njena ljubav prema tebi pokazuje ti iskonsko značenje riječi ljubav.

Dan žena nije dan kada ćeš pokloniti jaglac u teglici ili čokoladicu, ali neka ti barem 8. ožujka bude dan kada ćeš biti svjestan da nije istina da žene više vole ružičastu od plave boje, ali je istina da je svaka djevojčica i žena lijepa, pametna i vrijedna na svoj način, da je, nažalost još uvijek istina da je velika većina žena u svijetu diskriminirana na rodnoj, ekonomskoj, obrazovnoj osnovi.

Budi drugačiji, budi muškarac kakav je tvoj tata – budi zahvalan svim ženama u svome životu koje su te, koje te i koje će te podizati, inspirirati, poticati, vući naprijed, donositi radost, tješiti dok budeš žalostan.

Potiči svoje prijateljice da trebaju vagati svoja djela, a ne svoja tijela, da mjere svoja postignuća, a ne struk ili visinu, da cijene ljepotu i talent drugih bez preispitivanja vlastitog, da vole sebe baš takve kakve su, da budu hrabre, snažne i nepopustljive jer su sila na koju svaki pametan muškarac uvijek može računati… da se izdignu iznad onoga što društvo, mediji ili čak biologija nalaže.

I uvijek poštuj sve žene, naročito one koje su te podigle, ojačale inspirirale i pozitivno mijenjale na tvom životnom putu.

Budi muškarac koji nikada nikome neće dopustiti da stane na put bilo kojem snu, bilo koje žene!

Neka ti je inspirativan, edukativan i poticajan ovaj i svaki budući Dan žena!”

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar