Veteran II. svjetskog rata održao obećanje dano prije 73 godine

Veteran II. svjetskog rata održao obećanje dano prije 73 godine

Iako je u svojim 90-im vidljivo krhak, veteran II. svjetskog rata Amerikanac Marvin Strombo, koji se borio na Tihom oceanu, bio je odlučan ispuniti obećanje dano prije 73 godine…

Obećanje je bilo upućeno japanskom vojniku čije je tijelo Marvin otkrio usred Ničije zemlje u Japanu. Naime, kada se mladi Strombo približio vojniku Sadaou Yasueu, koji je, kako vjeruje ubijen u minobacačkom napadu, primijetio je da je ispod uniforme imao pričvršćenu japansku zastavu. Bio je dirnut njegovom jasnom vojničkom predanošću, te je odlučio da želi uzeti zastavu – prekrivenu kaligrafijom – i jednoga ju dana vratiti obitelji ovog poginulog vojnika.

U prepričavanju priče za Happiness Heroes, Strombo je bio u jakim bolovima, toliko da je snimanje moralo biti prekidano kako bi odmarao, ali ohrabrujuće je vidjeti kako je konačno bio u prilici privesti kraju nešto što ima tako veliki utjecaj na njegov život. Tako je nakon 73 godine i uz pomoć Obon društva (neprofitne organizacije koja radi na spajanju obitelji pogođenih ratom) Strombo još jednom letio preko Tihog oceana, ali ovog puta iz mnogo sretnijeg razloga. Najzad je bio u prilici vratiti Yosegaki Hinomaru (zastavu za sreću s više od 180 potpisa obitelji i prijatelja) vojnikovu bratu Tatsuyau Yasueu.

Prilikom dirljive svečanosti, kako prenosi Aleteia, moglo se vidjeti kako veteran predaje zastavu članu obitelji, te ju potom nastavljaju odmotavati. Zastava je bila u savršeno očuvanom stanju.

Ova značajna gesta bila je divan znak poštovanja prema obitelji poginulog vojnika, pružajući im utjehu, čak i nakon svih ovih godina. „Zastava će biti naše blago“, kazao je Tatsuya Yasue.

Strombova gesta pokazala je ne samo njegovo poštovanje prema životu, već i važnost odavanja počasti mrtvima. Njegov trud bio je i utjeha obitelji Yasue. „Kao da je rat napokon završio i moj brat može izići iz limba“, poručio je Yasue na kraju.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar