Via Dinarica u koju je uključena općina Prozor-Rama završila svoju posjetu bh. gradovima

Via Dinarica u koju je uključena općina Prozor-Rama završila svoju posjetu bh. gradovima

Filip Šimunović, predsjednik Veslačkog kluba Rama objasnio je kako u svojoj ponudi pored veslanja, imaju i kajake i supove koje su dobili uz pomoć projekta Via Dinarica, a smatra da te atrakcije na pravi način promovišu Ramsko jezero i njihov klub.

Prezentacijom i uličnim događajem na Trgu Krajine u Banjaluci, završila je ovogodišnja posjeta Via Dinarice bosanskohercegovačkim gradovima

Via Dinarica započela je ovaj putujući sajam u Sarajevu, a potom su se nizali događaji u Zenici, Tuzli, Bijeljini i Mostaru i Banjaluci. Sajam je zamišljen i ostvaren kao putujuća instalacija kojom se nastoje predstaviti atrakcije Via Dinarice, njena bogatstva, korisnici i seoska domaćinstva Bosne i Hercegovine koje na njenim stazama nude usluge.

Piramidalna instalacija, simbol planine i turističkih lokacija ispričala je posjetiocima priču o tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu: o bijeloj, zelenoj i plavoj.

Voditelji događaja su posjetitelje upoznali o značaju sve tri staze, a svi prisutni su u toku trajanja programa, mogli pronaći nešto što ih interesira i što bi voljeli doživjeti na ovim stazama. Posjetitelji su mogli skenirati QR kodove koji su se nalazili na tri etape instalacije, na ekranima i interaktivnim kockama i tako dobiti direktne informacije o interesantnim lokacijama, korisnicima i partnerima Via Dinarice.

Turistički potencijali

Na događajima su sudjelovali predstavnici partnerskih općina i gradova, međunarodnih organizacija i UNDP BiH tima projekta Via Dinarice kao i korisnici, odnosno mali privrednici i domaćinstva te nevladine organizacije koje su predstavile svoju ponudu.

Posjetitelji događaja u svim gradovima su mogli sudjelovati u natjecanjima na licu mjesta, kvizovima i zabavnim igrama, fotografirati se na “vrhu planine” kod Hajdučkih vrata i osvojiti vrijedne nagrade (ruksake, štapove ali i odmor ili avanturu na nekoj od destinacija). Što je najvažnije posjetitelji su se mogli upoznati s atraktivnim destinacijama u Bosni i Hercegovini na kojima mogu provesti vikende ili odmor, uživati u raftingu, biciklizmu, planinarenju, šetnji ili se jednostavno prepustiti užitcima domaće kuhinje i zdrave hrane.

“Drago mi je što smo na našim događajima, uključujući i ovaj sajam na otvorenom u Banjaluci, putem nagrada promovirali naše korisnike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji pružaju turističke usluge, a koji će imati priliku da ugoste posjetitelje iz Bosne i Hercegovine i šire, rekla je Božena Kaltak”, voditeljica projekta Via Dinarica, koja je izvukla neke od dobitnika nagrada.

U izvlačenju nagrada sudjelovali su i predstavnici donatora i partnerskih institucija: Jelena Gavrilović, predstavnica Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i Nikola Soldatić, predstavnik USAID-a u BiH.

Korisnici iz Banjalučke regije imali su priliku na završnom događaju prezentirati svoje ponude i aktivnosti na unaprjeđenju turističkih potencijala:

-Kao partneri radimo sa Via Dinaricom na određivanju turističke ponude i seoskog turizma Teslića. Teslić ima jako dobrih ponuda, a uz pomoć Via Dinarice smo uspjeli da unaprijedimo, proširimo i stvorimo nove turističke ponude. Imamo preko 80 kilometara označenih staza, prelijepe planine, a nekoliko seoskih domaćinstava su ovim projektom unaprijedile svoj kvalitet i krenule pravcem kojim svi želimo ići, rekao je Slaven Jelić, predstavnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Općine Teslić, koji je kazao da mu je čast što je dio priče o povezivanju, jer po njemu, povezivanje je budućnost, a Via Dinarica je projekt budućnosti.

Prirodna bogatstva

Predstavnica Gorske službe spašavanja iz Banjaluke, Nataša Kaurin, izrazila je oduševljenje događajem. Naglasila je kako projekat kao što je Via Dinarica nadopunjuje aktivnosti Gorske službe koja često radi i s vrtićima, školama i akademskom zajednicom.

Događaji u šest gradova BiH su bili značajni za stanovništvo BiH ali i za partnerske općine i korisnike koji su predstavili svoje projekte u okviru projekta Via Dinarica uključujući i one koji su trenutno u realizaciji. Via Dinaricu krase prirodna bogatstva, ali ljepotama staza doprinijela su planinarska društva, domovi, penjački, veslački i kluboviekstremnih sportova, udruženja i mali biznisi.

-Mi smo već veliko društvo koje ima preko 300 članova, uzrasta od 20 do 50 godina, ali ima djece koja su uključena. Pokrenuli smo planinarske škole koje su posjećene svakog proljeća, a na jesen organiziramo škole i kampove za djecu, alpinističke tečajeve i imamo dobru suradnju s ostalim udrugama u Mostaru, kratko je objasnio Miroslav Mihalj, predstavnik Hrvatskog planinarskog društva HPD Prenj 1933 iz Mostara, korisnik Via Dinarica projekta.

Filip Šimunović, predsjednik Veslačkog kluba Rama objasnio je kako u svojoj ponudi pored veslanja, imaju i kajake i supove koje su dobili uz pomoć projekta Via Dinarica, a smatra da te atrakcije na pravi način promovišu Ramsko jezero i njihov klub

Putujući sajam Via Dinarice u Tuzli posjetila je Gorska služba spašavanja iz Tuzle kao i Zahid Ećo, predstavnik Planinarskog društva „Smolin“ iz Olova koji je vrlo atraktivno predstavio rad društva na povezivanju dijela staze Via Dinarice koja ide iz Planinarskog doma Nusret Džakmić Nuki u Ponijerci, dolazi na Memagića stijenu, odakle se vidi uži dio grada, zatim se spušta u grad, nailazi na Parizanski spomenik, Muzej, Spomenik obrambenog rata, na džamiju iz 17. stoljeća i Olovsku Gospu iz 16. stoljeća.

Dalje Via Dinarica ide na jedno iz mezarja iz turskog perioda u selu Bakići, gdje se nalazi spomenik Obelisk ili kako ga zovu u tom kraju Veliki nišan, koji ima svoju kopiju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Via Dinarica nastavlja do Bijambara pa do Planinarskog društva iz Ilijaša.

Tim Gorske službe spašavanja iz Zenice događaj Via Dinarice posjetio je u velikom broju skupa sa svojim certificiranim potražnim psom Atosom. Stanica Zenica ove godine obilježava 50 godina postojanja, a predstavnici su detaljno objasnili da članstvo u gorskim službama podrazumijeva savladavanje važnih segmenata čime se postaje pripravnik, a sa tim statusom je moguće, uz gorske spasioce, ići na teren.

Avanturizam

“Svi projekti koje radimo su vezani za avanturizam, to uključuje i alpinizam i planinarenje, a htjeli smo da u projektu uređenja penjališta na Zečijem kamenu, pored sportskog, bude i turističkog sadržaja. Namjera nam je bila da stijenu ovaj put što više približimo djeci”, objasnio je Draško Anđelić, predstavnik Kluba ekstremnih sportova iz Prijedora koji je dodao da je cilj ovog Kluba da u budućnosti ljudi čuju za njihove aktivnosti i projekte, te da se nada sličnim idejama i podršci Via Dinarice u budućnosti.

Dok je Via Dinarica obilazila šest gradova, zainteresirani građani koji nisu bili u mogućnosti posjetiti događaje, mogli su ih pratiti uživo putem FB i sudjelovati u online natjecanju na društvenim mrežama, te osvojiti neki od aranžmana i uživati u svemu što domaći turizam nudi – u prirodnim ljepotama, tradicionalnom načinu života, jedinstvenom kulturnom naslijeđu i lokalnoj kuhinji.

Projekat Via Dinarice implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, financijski podržava Agencija Američkih Država za međunarodni razvoj i Agencija za razvojnu suradnju Republike Italije. Projekt se provodi u suradnji s domaćim partnerima – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine,  Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma koje i financijski podržava Via Dinaricu, te lokalnim vlastima, nevladinim i privatnim sektorom aktivnim u turizmu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing