VIDEO: Konjičani na Neretvici napravili zip-line, uređenjem kupališta se bore protiv hidroelektrana

VIDEO: Konjičani na Neretvici napravili zip-line, uređenjem kupališta se bore protiv hidroelektrana

Akciju “15 kupališta umjesto 15 malih hidroelektrana na rijeci Neretvici” su pokrenuli građani koji svojim novcem pokušavaju urediti obale za kupanje i turizam.
Oni su uspjeli na ovoj rijeci napraviti zip-line, odnosno na kupalištu Pasjak, a od 10 planiranih kupališta radove na dva već privode kraju.

Cilj ovog projekta je pokazati pametan, lijep i pozitivan način iskorištavanja rijeke. Ono što poručuju svojom idejom jeste da će uređena kupališta i zanimljiv sadržaj na rijeci služiti svima, kako Konjičanima tako i drugim građanima Bosne i Hercegovine dok od malih hidroelektrana korist mogu imati samo pojedinci koji ih posjeduju.

Aktivnosti na ovom projektu su počele još u februaru ove godine, jedan period su radovi malo zaustavljeni i usporeni zbog epidemije koronavirusa, no već neko vrijeme građani ponovo intezivno rade na uređenju obale, posebno potaknuti željom za spriječavanjem investitora u MHE da grade.

Iz Udruženja građana “Za spas rijeke Neretvice” ranije su nam rekli da je krajnji cilj od rijeke napraviti park prirode i zaštićenu zonu.
Autor: N.V.
Izvor: klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing