VIDEO: Napustio državni posao i postao dimnjačar

VIDEO: Napustio državni posao i postao dimnjačar

Dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla. Čišćenje dimnjaka uoči nadolazećih minusa i sezone grijanja je neizostavno.

Demir Halimić je jedan od bh. dimnjačara koji za Fokus.ba govori o ovom sve traženijem zanimanju. On se ovim poslom bavi već sedmu godinu.

“Radio sam u Oružanim snagama BiH devet godina, napustio OSBiH i počeo da se bavim ovim poslom”, kaže Halimić.

Najprije je nabavio alat i počeo učiti osnove dimnjačarskog znata, da bi poslije izvjesnog vremena upisao školu za dimnjačara i stekao iskustvo u obavljanju tih poslova te došao do najsuvremenijeg alata u svijetu.

Dimnjake je sada, u većini slučajeva, moguće očistiti bez penjanja na krov

“Sve radimo iznutra, bez prljanja, mašinskim putem s najnovijim alatom koji se koristi i u svijetu. To je alat koji se koristi i za kotlove i za probijanje dimnjaka, za začepljenja, može se koristiti i za čišćenje industrijskih i kućnih dimnjaka”, kaže Demir Halimić.

“U početku nije bilo pretjerano puno posla, ali svake godine se posao širio i sad sam došao na zadovoljavajući nivo, imam svoje stalne mušterije, koje održavaju redovno svoje dimnjake”, priča za Fokus.ba Halimić.

On pojašnjava da su najčešći uzročnici začepljenja ili zapaljenja dimnjaka vlažna drva i neredovno čišćenje dimnjaka.

“Velike probleme imamo u stambenim zgradama gdje se slabo ili nikako ne vodi računa o čišćenju dimnjaka, a razlog tome je nepostojanje zakonske regulative”, kaže Halimić apelirajući na nadležne institucije da što prije riješe taj problem.

Foto: Damir Begović/Fokus.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing