VIDEO: Nevrijeme na jugu: U Dubrovniku pala rekordna količina kiše, zbog bure problemi u prometu

VIDEO: Nevrijeme na jugu: U Dubrovniku pala rekordna količina kiše, zbog bure problemi u prometu

PODRUČJE cijelog Jadrana jučer je zahvatilo jako nevrijeme s obilnom kišom. Na pojedinim dijelovima, posebno na središnjem i južnom Jadranu, u svega 24 sata palo je kiše koliko u prosjeku padne tijekom cijelog rujna. Tako je u Dubrovniku palo 128 litara kiše po četvornom metru.
Kako javlja Dubrovački dnevnik, zbog udara groma na Brgatu uništena su brojna računala građana koja su bila kabelom povezana uz ADSL router Hrvatskog telekoma. 

U Župi dubrovačkoj izbio je požar na trafostanici zbog čega je dio stanovništva ostao bez struje.

Na Kantifagu automobili su ostali u vodi, pa su vatrogasci morali izvlačiti vozače.

Na dubrovačkom području zamućenje vode iz vodovoda

Uslijed obilne kiše koja je jučer padala na dubrovačkom području, zamućen je izvor rijeke Omble iznad propisane vrijednosti u Komolcu i izvoru Palate u Zatonu, odakle se vodom napaja grad Dubrovnik.

Slijedom toga zamućena je voda u vodoopskrbnoj mreži grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita.

Takva mutna voda ne udovoljava Zakonu o vodi za ljudsku uporabu pa se preporuča da se voda za piće prije upotrebe prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe, priopćeno je iz Vodovoda Dubrovnik.
Bura otežava promet

Velike probleme, posebno u prometu, stvara olujna bura zbog koje su zatvorene brojne ceste duž Jadrana. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je D54 Maslenica-Zaton Obrovački, autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba otvorena je samo za osobna vozila (u smjeru Splita otvorena je za sve skupine vozila), izvijestio je jutros Hrvatski auto klub (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u smjeru Zagreba, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (D8) između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na mostu Riječina.

Oprezno u prometu – brojni odroni zemlje!

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog mnogih odrona zemlje i kamenja na Jadranskoj magistrali (D8), posebno na području Dubrovačko-neretvanske županije, treba voziti opreznije.

Zbog izlijevanja rijeke Mure zatvorena je ŽC 2245 Sveti Martin na Muri- GP Sveti Martin na Muri.

Od 1. do 5. rujna 2014.god. od 8 do 15 sati zbog rušenja stabala u zoni šume "Kunjevci", povremeno će se zatvarati državna cesta D55 Vinkovci-Županja. Cesta će biti zatvorena prvih 15 minuta svakog punog sata, a vozila će se propuštati 45 minuta.

Zbog radova zatvorene su ceste D2 Osijek-Vukovar od skretanja za Zračnu luku Osijek do istočnog izlaza iz naselja Klisa, odnosno zatvorena je kroz naselje Klisa, D22 Možđenec-Sudovec, D29 Kašina-Marija Bistrica, D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče, D57 Vukovar-Orolik, D205 Klanjec-Dubrovčan, D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica, D33 kroz grad Knin i županijska cesta 6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta D1 Korenica-Debelo Brdo i D9 Metković-Opuzen.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak, katamaranska Novalja- Rab-Rijeka i brodska Mali Lošinj- Unije- Susak. Ostali trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe, izvješćuje HAK.

Kiša nas prati i danas

Pretežno oblačno povremeno s kišom, pljuskovima, a na Jadranu i u Slavoniji ponegdje i grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas. Mjestimice obilnija kiša očekuje se u sjeverozapadnim krajevima i gorju. Sunčanih razdoblja bit će na Jadranu te u istočnoj Slavoniji, Baranji i Podravini. 

Vjetar većinom slab, u sjevernijim krajevima i gorju povremeno umjeren sjeverni, a na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima. Najviša temperatura između 11 i 17, u istočnoj Slavoniji i na sjevernome dijelu Jadrana od 18 do 23, na južnome od 23 do 27 stupnjeva Celzija, prognoza je DHMZ.

index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar