VIDEO: Nove poplave na području Tuzle, vode se izlile, most je nestao

VIDEO: Nove poplave na području Tuzle, vode se izlile, most je nestao

 

Prema podacima Županijskog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu Federacije BiH nakon obilnih kišnih padalina od čak 82,8 litara po metru četvornom danas je vrlo ozbiljna, a u nekim općinama je čak i kritična i alarmantna.

U općini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac – Banovići u Jaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putovi.

Cijelu noć ekipe civilne zaštite koordinirale su akcije spašavanja i zajedno s drugim komunalnim službama i mehanizacijom borile su se da zaštitite ljude i materijalna dobra.
 

Na području općine Srebrenik rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave i Špionica, gdje je jutros najkritičnija situacija jer je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

Evakuirano je i troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta, a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću – Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa tim naseljima u prekidu do daljnjeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u općini Gračanica je 453 centimetra, odnosno 153 centimetra iznad kritične točke, tako da je situacija alarmantna.

Ulice Gračanice su pod vodom, kao i Sportska dvorana i naselje Korića Han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica.

Rijeke Sokoluša i Spreča poplavile su na desetine stambenih i gospodarskih objekata, a poplavljeno je i oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prijavljeno je nekoliko klizišta, a klizište u Lendićima ugrozilo je stambeni objekt.

Magistralni put M-18 tijekom noći bio je zatvoren za promet, a vozila su preusmjeravana preko puta Orahovica – Srebrenik. Veliki broj lokalnih putova totalno je uništen i devastiran.
Skoro sve mjesne zajednice na području Tuzle prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.
Izlila su se rijeka Jala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz mjesta: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene NJive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite s mehanizacijom su na terenu.
 

U općini Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.
Najteža situacija u Banovićima je u Mjesnoj zajednici Pribitkovići gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Prijavljeno je i klizište u selu Kasumovići.

Situacija u Kladnju postupno se smiruje, tijekom noći izlili su se bujični potoci koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u mjesnim zajednicama Kladanj, Starič i Ravne.

Zbog obilnih kišnih padavina zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, tako da se prometuje alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta, a prijavljeno je nekoliko klizišta.

Rijeka Spreča je na području Živinica u porastu i izlila se na nekoliko mjesta, a još veća opasnost prijeti u popodnevnim satima, upozorava Federalna uprava Civilne zaštite.

Vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac jutros u 6.00 sati iznosio je 199,38 centimetara, a točka prelijeva je 200 centimetara. U odnosu na mjerenje jučer u 7.00 sati razina jezera je viša za 21 centimetar, pri čemu ispust kroz temeljne otvore iznosi 59 metara kubnih u sekundi.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing