• Video: Svjedočanstvo – Bleiburg; ne ispričana priča, ne zatvorena knjiga
  • Video: Svjedočanstvo – Bleiburg; ne ispričana priča, ne zatvorena knjiga
  • Video: Svjedočanstvo – Bleiburg; ne ispričana priča, ne zatvorena knjiga
  • Video: Svjedočanstvo – Bleiburg; ne ispričana priča, ne zatvorena knjiga
  • Video: Svjedočanstvo – Bleiburg; ne ispričana priča, ne zatvorena knjiga

Video: Svjedočanstvo – Bleiburg; ne ispričana priča, ne zatvorena knjiga

Bleiburg nije samo mjesto u Austriji. To je postao sinonim stradanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. U isto vrijeme to je ostala ne ispričana priča i ne zatvorena knjiga.

Iako se o tome moralo dugo šutjeti, sjećanja nisu blijedila. Žene, djeca, starci, mladi momci koji su tek stasali za života svoj put su završili velikim brojem na stratištima oko Bleiburga, jedan dio se uspio spasiti prelaskom u Austriju, a najveći dio tih mladih momaka krenuo je nazad svojim Križnim putom.

Jedan od onih koji su prošli sve ratne tegobe Drugog svjetskog rata i sam Križni put je Ivan Selak iz sela Ripci u Rami. Ivan je jedan od rijetkih još živućih svjedoka Križnog puta.

Ivan je rođen 1925. godine u Ripcima u  obitelji s  desetoro djece; 6 sinova i 4 kćeri. Obitelj je  napornim i mukotrpnim zarađivanjem korice kruha hranila i odgajala svoju “čeljad”, Ivan je bio najmlađi sin i rano ostaje bez oca pa skrb o njemu preuzimaju majka i starija braća. U Hrvatsku vojsku stupa sa svojih 19 godina, 1942. godine. S njim je pošao i njegov bratić Ivan koji je kasnije život izgubio u Neretvici kod sela Krušćica u sukobu s partizanima. U Hrvatskoj vojsci su bila još dva Ivanova brata; Mijo i Pero. Brat Pero je poginuo na Draševu iznad Rame.

Nakon novačenja u Hrvatsku vojsku Ivan Selak je najprije prošao obuku u Sarajevu i Palama, te je raspoređen  u Goražde na Drinu. U istočnim dijelovima Bosne proveo je većinu svog ratnog puta. Nakon preživljavanja rata, Križnog puta, progona i različitih tortura zasniva obitelj sa suprugom Milkom Bilić s Ometala koja umire na porodu, nažalost, i dijete ubrzo umire za njom.  Ponovno se ženi s Anicom Bilić iz Podbora  s kojom dobiva troje djece; sina Antu i kćeri Katu i Maricu.

Video: Odlazak u rat

Iz njegove životne priče može se napraviti  izvanredan filmski scenarij koji bi govorio o životu mladića obuhvaćenog ratnim vihorom, zanesenog domoljubljem, vjerom u Boga i čovjeka. Ta ljubav ga je vodila i u najtežim tenucima. Na tom svom životnom scenariju susreo je ljude kod kojih je uvijek vidio ono samo što je najbolje. Susreo je različite svjetonazore, vjere i običaje, ali je u svim tim različitostima susreo ČOVJEKA, ali i NEČOVJEKA. Pozitivan stav  mu je pomogao da doživi ovu svoju duboku starost. Da, zanimljiv scenarij ispisan životom krvavom tintom, ali mi nismo Hollywood. Ovdje je riječ o hrvatskom vojniku, o prostoru gdje se sudaraju civilizacije, dobra ćud u zlim vremenima. Da je kojim slučajem riječ o američkom vojniku onda bi davno bili  snimljeni filmovi za Oscara.

No, pustimo to za neko drugo vrijeme. Pogledajmo i poslušajmo neke ratne crtice i živo svjedočanstvo Križnog puta.

Video: Bleiburg

Video: Svjedočenje o Križnom putu

Video: Boravak u rudniku Bor i odlazak kući

Video: Ispitivanja poslije rata

Video: Ratna iskustva

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar