VIDEO: Via Dinarica na konferenciji povezala partnere, donatore i korisnike projekta

VIDEO: Via Dinarica na konferenciji povezala partnere, donatore i korisnike projekta

Via Dinarica prirodno povezuje teritorije, države i zajednice Dinarskih Alpa, a osnovna spona je stvaranje i očuvanje jedinstvene i široke turističke ponude. Povezuje i ljude, a na ovoj konferenciji je povezala partnere, donatore, korisnike, prijatelje i ljubitelje Via Dinarice. Konferencija je označila završetak druge faze projekta.
Podsjećamo, na jednoj od tri staze Via Dinarice našla se i općina Prozor-Rama, a kao zainteresirana jedinica lokalne samouprave je ušla u partnerstvo s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP, a koji zajedno s Talijanskom agencijom za razvojnu suradnju AICS realizira projekt “Via Dinarica”. U Rami je i nekoliko korisnika projekta, kao što su zadruga ProVita ili Veslački klub “Rama”. Projekti su ovo, i uspješni primjeri, koji su u našoj sredini postali pokretači pozitivnih promjena i ekonomskog održivog razvoja i oporavka.

Preko trideset panelistica i panelista učestvovalo je u programu konferencije „Staze zelenog i održivog razvoja“ koja je organizovana u okviru projekta Via Dinarica, kojeg implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS) i Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT).
Partneri i donatori projekta su prisustvovali i dali osvrt na dosadašnje aktivnosti kojima su Bosna i Hercegovina i cijela regija dospjeli na svjetski turistički radar.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar