Vikend stanje na cestama: Vozači, maksimalan oprez

Vikend stanje na cestama: Vozači, maksimalan oprez

Bilježi se pojačan intezitet prometa na prometnicama na izlazima iz većih gradskih zona, kao i na prilazima nekim od graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini. Zbog sve učestalijih teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama apelira se na vozače, ali i ostale sudionike u prometu, da budu maksimalno oprezni.

Vozači se pozivaju da drže odstojanje između vozila i na mjestima gdje to nije dozvoljeno ne vrše preticanje. Napominju se da vežu sigurnosni pojas, a ukoliko prevoze malu djecu da budu propisno vezana u autosjedalicama. Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen. Sanacijski radovi aktualni su na magistralnim putevima: Vitez-Travnik, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača i Čevljanovići-Nišići.

U 09 sati iz Sanskog Mosta kreće ekspedicija od 50 old timer vozila, a ruta koja je planirana danas je Sanski Most-Bosanski Petrovac-Drvar-Bosansko Grahovo-Livno-Tomislavgrad-Mostar. Mole se vozači da budu oprezni u trenutku prolaska pored ovih vozila. Na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Doljani, Osoje, Hum i Deleuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na GP Gradina kolona vozila je na ulazu u našu zemlju.

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta. Do kraja kolovoza, za putnički promet otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić). Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar