VIKTOR ORBAN: Autokrat koji podržava ruske imperijalne namjere i želi Veliku Mađarsku

VIKTOR ORBAN: Autokrat koji podržava ruske imperijalne namjere i želi Veliku Mađarsku

Nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije, mnogi su se plašili da bi druge zemlje mogle slijediti britanski primjer i na kraju uništiti koncept ujedinjenog bloka. Taj je postupak čini se imao suprotan učinak, ublažavajući euroskepticizam širom kontinenta.

Za Mađarsku, izlazak iz EU bi mogao biti jedini odgovor na njene duboke i nepomirljive razlike sa Briselom. Ova država i ostatak EU trenutno se nalaze na suprotnim stranama najvažnijeg geopolitičkog pitanja našeg vremena, rata Rusije protiv Ukrajine.

Iako su Njemačka i druge tradicionalno kolebljive članice sada krenule u smjeru naftnog embarga protiv Rusije, Mađarska nastavlja odlagati odluku, koristeći zapaljive argumente.

“Oni koji imaju more i luke mogu dovoziti naftu na tankerima. Da nam to nisu oduzeli imali bismo i mi luku”, rekao je Orban nedavno referirajući se na obale Hrvatske.

Naravno, ovo nije prvi put da se Mađarska nalazi u sukobu sa ostatkom EU. Od vladavine prava do politike azila i odnosa s Kinom, Orban je stekao naviku da prkosi evropskom konsenzusu. No, ovaj put je drugačije.

Za početak, tu je veličina problema

Rat Rusije protiv Ukrajine nije samo još jedno pitanje koje izaziva podjele. To remeti najosnovnije načelo evropskog političkog poretka, da se nacionalne granice ne mogu mijenjati silom i da bez obzira na njihovu veličinu, nacije nemaju moć veta nad vanjskopolitičkim izborima svojih susjeda.

Invazija također direktno ugrožava sigurnost Evrope. Ako ruski predsjednik Vladimir Putin uspije pretvoriti Ukrajinu u propalu državu, ili neku vrstu “narodne republike”, istočni bok NATO-a, od Poljske do Rumunjske, postao bi mnogo ranjiviji i skuplji za obraniti.

Mađarska je ovoga puta zaista sama

Da, neke druge zemlje članice su također iznijele primjedbe na zabranu nafte, ali nisu bile nepopustljive kao Mađarska. Orban je čak pokazao da je spreman da žrtvuje odnos sa svojim dugogodišnjim saveznicima u Varšavi zbog mađarsko-ruskog partnerstva.

Kao što sugerira oštra primjedba mađarskog moćnika o dalmatinskim lukama, ruski imperijalni osvajački rat nailazi na odjek među onima koji i dalje s čežnjom gledaju na kartu Velike Mađarske.

Osim toga, nakon aprilskih izbora, malo je šansi za bilo kakvu promjenu mađarske politike u bliskoj budućnosti. EU jednostavno mora da se nosi sa Orbanovom Mađarskom kakva postoji, a ne da živi u iluziji da je proteklih 12 godina bila privremeno stanje. Nakon više od decenije na vlasti, Orbanova vladavina se čvrsto ukorijenila, a opozicija je slaba i demoralizirana.

Nakon što predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nije uspjela nagovoriti Orbana da se pridruži evropskom embargu na uvoz ruske nafte, sa njim je razgovarao i francuski predsjednik Emmanuel Macron

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske je također jučer reagiralo na Orbanove izjave te su iz ministarstva pozvali na razgovor mađarskog ambasadora.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnos”, navedeno je u priopćenju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar